Toon Tellegen: Misschien wisten zij alles


Wie de verhaaltjes van arts, schrijver en dichter Toon Tellegen (76) over vooral de eekhoorn en de mier, maar ook over vele andere dieren, niet kent, heeft iets in te halen.
Er zijn prachtige kleine boekjes met hardcover waarin enkele verhalen over deze heerlijke dieren zijn opgenomen. Het nadeel daarvan is dat je ze zó uit hebt. Voordeel is dat het mooie geschenken zijn.Er is gelukkig ook een bundel die zó omvangrijk is dat je er niet omheen kunt. In het lijvige boek “Misschien wisten zij alles” zijn maar liefst 313 dierenverhalen samengebracht. Ze gaan niet alleen over het prachtige duo eekhoorn en mier maar ook over talloze andere dieren. Zij hebben allemaal hun eigenaardigheden. Waar de eekhoorn en de mier vaak bijna filosofisch bezig zijn, is het optreden van sommige andere dieren soms uitgesproken lomp maar daarmee ook hilarisch. De beer eet altijd zoveel mogelijk en het liefst álle taarten op bij verjaardagsfeestjes. De olifant heeft drie grote hobby’s: aan lampen zwieren, dansen en in bomen klimmen om er vervolgens altijd uit te vallen. En zo is er veel meer.
Sommige verhalen zijn diepzinnig, andere zijn gewoon leuk, weer andere zijn gewoon onbenullig en juist daardoor zo leuk.

“Op een dag kwam de eekhoorn erachter dat het onverstandig was om niet verder te kunnen tellen dan tot vijf. Hij ging naar de school aan de voet van de eik in het midden van het bos en vroeg aan de mus die daar onderwijzer was of hij hem tot tien wilde leren tellen.
‘Ik zal mijn best doen’, zei de mus, ‘maar wat je vraagt is niet eenvoudig. Ik kan zelf tot zeventien tellen, maar vraag mij niet hoe lang ik daarvoor heb gestudeerd want dat weet ik al niet meer.

Tellegen heeft een heerlijk simpele schrijfstijl met vrijwel steeds korte zinnetjes. Af en toe rolt er als bij toverslag een fraaie lange bijna poëtische zin uit zijn pen.
De dierenverhaaltjes van Toon Tellegen zijn een verademing in onze jachtige complexe tijd. Ze zijn uitermate geschikt om voorgelezen te worden, ook aan je lief. Bij een kalme dosering biedt het boek als voorleesboek voor het slapengaan welhaast een jaar leesplezier.
Opvallend is dat het boek de NUR-code 283 heeft gekregen. Die staat voor “fictie jeugd 10-12 jaar”.
Dat is dus echt onzin. De verhaaltjes van Tellegen zijn geschikt voor iedereen tussen de 3 en de 100. Misschien zelfs boven de 100, mits niet doof.
Eenieder haalt er zijn of haar eigen levenslessen uit, of glimlacht gewoon, bijvoorbeeld om de zwaan die in slaap valt terwijl hij vliegt.
Het boek is uniek in zijn soort. De prachtige boeken van Arnold Lobel over Uil –wie het verhaal over Uil en de tranenthee heeft gelezen of gehoord vergeet dat nooit meer- en Kikker en Pad zijn niet vergelijkbaar.
Een sterrenwaardering is niet opportuun. “Misschien wisten zij alles” biedt ongelooflijk veel waar voor zijn geld en staat garant voor talloze uren ongebreideld leesplezier.
.
Gewoon kopen (het boek kost maar 20 euro) en gaan (voor)lezen, op je gemak.  

Reacties