Probleem of uitdaging? Een challenge!


De laatste jaren is een opvallend verschijnsel waarneembaar in de uitlatingen en het geblaat van managementgoeroes. Deze lieden zijn van nature positief gestemd, althans dat doen ze in ieder geval voorkomen om hun product tegen veelal goed geld aan de man/vrouw te brengen.
En dat terwijl de wereld tot veler treurnis steeds harder en onpersoonlijker wordt. Toenemend egoïsme in extreme vorm en intolerantie lijken steeds meer de hoofdmoot van ons bestaan te worden.
Hoe kun je je daartegen wapenen? Inderdaad, door lastige dingen te voorzien van een eufemistische benaming. Al een fiks aantal jaren geleden kwam er zoiets in zwang met betrekking tot het woord “probleem”. Dat werd door de goeroes in de ban gedaan. Niet duidelijk is of er verband was met het bekende ambtenarenmopje. Wat is een ambtenaar? Dat is iemand die voor elke oplossing een probleem heeft.
Hoe dan ook, de verfrissende gedachte werd gelanceerd dat problemen niet bestaan. Huh??
Nee, het is geen probleem maar een uitdaging. Dat klinkt lekker positief. Het verzet je filter, je perceptie van de werkelijkheid. En inderdaad, het leven zit vol met uitdagingen. Maar of die te vereenzelvigen zijn met problemen, dat vraagt toch wel onmenselijk veel buigzaamheid van het denkraam.
Toch hoor je nogal eens om je heen: “ik zie het volgende probleem” “nee joh, dat is een uitdaging”. Helaas, er zijn toch echt problemen die niet oplosbaar zijn. En om die dan te duiden als uitdagingen……Heden ten dage is er nóg een verschijnsel aan toegevoegd. Men spreekt al niet meer over een uitdaging, maar het is nu een challenge. Kijk goed om je heen, het woord duikt overal op.
Waarom is dit Engelse leenwoord onze taal binnengeslopen? Geen idee, maar het staat wel degelijk in de Van Dale 2015, zij het met een nogal duistere omschrijving. Zoek die maar eens op.
Wat mij betreft: weg met het woord “challenge”, het is al erg genoeg dat alles wordt aangemerkt als “uitdaging”. Brrrrr

Reacties