A.L. Snijders: een fenomeen


Het ZKV (zeer korte verhaal) is een ondergeschoven kindje in boekenland. Het genre is uitgevonden door A.L. Snijders. Zeer lang geleden las ik de twee bundels “Heimelijke vreugde”, en was op slag geraakt door deze verhalen. Soms onbegrijpelijk, soms filosofisch, soms een ogenschijnlijk niemendalletje, soms met duidelijke diepgang, altijd boeiend.

Inmiddels zijn vele bundels verschenen waarvan sommige zeer kostbaar zijn omdat het collector items zijn geworden. Helaas heb ik die niet. Tot nu toe staat slechts “De libelleman” in mijn boekenkast, een prachtig boekje overigens.

In 2017 nomineerde ik A.L. Snijders voor de titel “Taalstaatmeester” in het radioprogramma De Taalstaat. Hij haalde samen met Beatrice de Graaf en Dimitri Verhulst de shortlist; op zich al een grappig woord voor de uitvinder van het ZKV. Beatrice won.

Snijders is elke zondagochtend te horen op NPO Radio 4 rond 08:45 u. met een nieuw ZKV. Een heerlijk moment om de zondag in opperste ontspanning te beginnen. Ze zijn hier te vinden.

Het meest recente verhaal van 9 september 2018 met een leuk inleidend praatje over het incident met Serena Williams.

In 2015 was Snijders te gast bij DWDD, en dat leidde tot een hilarisch gesprek met Mathijs van Nieuwkerk. Zoals die man zichzelf blijft … regelrecht verkwikkend.
Neem even de tijd en kijk er even naar via deze link .

Reacties