"Louise" : de nieuwe thriller van Anne-Laure Van Neer

De Belgische schrijfster Anne-Laure Van Neer beoefent een bijzonder genre. Haar boeken zijn zonder twijfel thrillers, maar ze zijn gelardeerd met een flinke dosis soms absurdistische humor.
In 2015 verscheen haar eersteling "Justine":

"Justine De Jager, 75 jaar, zit in de verhoorkamer om een moord te bekennen. Niet uit schuldgevoel maar uit noodzaak: ze wil naar de gevangenis om aan het verzorgingstehuis te ontsnappen."

In 2017 volgde "Maurice":

'Beloof me, Maurice, dat je ophoudt met moorden,' zei moeder vlak voor ze stierf.
Hoewel mijn taak als Verlosser van de Mensheid nog niet volbracht was, heb ik haar mijn woord gegeven. Wat moest ik anders, zo aan haar sterfbed.

De boeken kregen een zeer goede pers en werden beide genomineerd voor de prestigieuze Hercule-Poirotprijs, de Belgische pendant van de Gouden Strop.

Deze maand ziet het derde boek van Anne-Laure met de titel "Louise" het levenslicht bij Uitgeverij Vrijdag. En die vreugdevolle gebeurtenis hebben uitgever en schrijfster op originele wijze vormgegeven.
Allereerst de cover:


Het is niet eenvoudig te zien maar deze cover bevat een schitterende (typo)grafische grap die de kern van het verhaal raakt.
Bevoorrechten ontvangen bij het boek twee bijzondere aandenkens. Over het ene kan ik niets zeggen omdat het nauw raakt aan een deel van de plot van het boek. Over het andere des te meer.
Het is een niet van echt te onderscheiden geboortekaartje, en ook nog voorzien van een persoonlijke boodschap. Ik heb het genoegen gehad het boek (mede) te mogen redigeren. Dat leidde tot een prachtig compliment van de schrijfster die in haar dankwoord stelde: "aan jouw arendsoog ontsnapt niets."

Het verhaal van "Louise" is weer heel bijzonder. De tekst erover op de achterflap luidt:

"Huurster gevraagd voor goedkoop appartement, in ruil voor hulp in huis.'
De advertentie leek zo perfect.
Anne-Laure is hoogzwanger, hormonaal labiel en heeft net ontdekt dat haar vriend de term monogamie nogal ruim interpreteert.
Alles wat ze wil is een veilig nest voor haar baby, dus trekt ze in bij Louise en haar dementerende man Roger.
Net wanneer ze haar leven en hormonen weer in de hand heeft, vindt ze in een lade een verborgen manuscript.
Het schetst een misdaadverhaal met in de hoofdrol Roger, Louise en een lijk dat maar niet wil verdwijnen.
Is dit huis wel veilig?

De officiƫle boekvoorstelling (zo zegt men dat in Vlaanderen) zal plaatsvinden in de Standaard Boekhandel in Mortsel op 21 september aanstaande.

Alle liefhebbers zijn benieuwd naar het boek. Veel succes, Anne-Laure !
Reacties