A.L. Snijders, een inkijkjeIn 2018 verschenen op deze blog twee Kuijpjes over A.L. Snijders, de uitvinder van het ZKV. Sedertdien gaat hij onverdroten door met het schrijven en op zondagmorgen voorlezen van nieuwe ZKV’s (is dit de juiste afkorting voor het meervoud?). Het inleidend praatje met de presentator (meestal Niels Heithuis) is altijd leuk. Snijders’ fantasie is vrijwel grenzeloos, uiterst bewonderenswaardig!
Gisteren was een bijzonder moment: Snijders las twee verhaaltjes voor onder de titel “Almen 1” en “Almen 2”. In het gesprekje vooraf met de presentator zei de schrijver dat het eerste een normaal verhaal is en het tweede een (expres zo geschreven uiteraard) onbegrijpelijk verhaal. Ze waren zoals bijna altijd weer de moeite waard. 

Helaas zit er copyright op de verhalen, ook al worden ze op de radio uitgesproken. Zijn uitgever is nogal stringent op dit punt, reden waarom het zeer vermakelijke “Almen 2” hier helaas niet integraal gepubliceerd kan worden.
De slotzin die de bedoelde onbegrijpelijkheid volop ademt, luidde:

“Een man die mij goedgezind is, zegt dat de deur pas geopend wordt als het algoritme uit ons hoofd verdwenen is.”

Eerder vorige week was A.L. Snijders te gast in DWDD, het programma dat helaas (ook al) binnenkort van de buis verdwijnt. Bij die gelegenheid zat ook zijn nieuwe echtgenote Ineke Swanevelt aan tafel. Gezamenlijk vertelden zij een prachtig verhaal over het ontstaan en opbloeien van hun liefde. Waarlijk een fraai liefdesverhaal.Het optreden in DWDD is te zien via deze link. Het is te hopen dat die onvergankelijk is … 

Reacties