De stilte van de witte stad: de film


Het prachtig geschreven sfeervolle boek “De stilte van de witte stad” van Eva García Sáenz de Urturi en zijn opvolger “De riten van het water” behoren voor vele lezers tot de beste boeken van de laatste tijd. Het zijn weliswaar thrillers maar de fraaie beschrijvingen van Vitoria en andere plekken in Spaans Baskenland in de trant van Carlos Ruiz Záfon én de mooi uitgediepte hoofdpersonen geven de lezer regelmatig een heerlijk gevoel van serene rust. Het ontbreken van expliciete beschrijvingen van de gruwelijke moorden draagt daar in belangrijke mate aan bij.

Op Netflix is inmiddels de verfilming van het eerste boek beschikbaar. De titel ervan is “El silencio de la ciudad blanca”; let goed op de juiste spelling anders vind je hem niet! Is deze film de moeite waard?Het komt nogal eens voor dat de film gemaakt naar een goed boek na het lezen ervan tegenvalt. Dat heeft met een aantal factoren te maken. Ook in dit geval zal de film velen niet bevallen. Dat geldt uiteraard vooral als je het boek (erg) mooi vond. De film bevat een aantal elementen die althans voor mijn echtgenote en mij een sterk negatieve uitwerking hadden op de waardering.

Puntsgewijs gaat het onder meer om het volgende:

De moorden worden zeer expliciet in beeld gebracht, waardoor de film als gevolg van de afschuwelijke modus operandi van de moordenaar welhaast een horrorfilm wordt. Dat doet in het geheel geen recht aan het prachtige boek. En je moet er van houden natuurlijk.
* Nog niet halverwege de film is al duidelijk gemaakt wie de moordenaar is. Geheel anders dan in het boek, waar dat pas vlak voor het einde op verrassende wijze duidelijk wordt.
Het script van de film wijkt op onderdelen behoorlijk af van het boek. Dat komt vanzelfsprekend door effectbejag.

Als je hebt genoten van het boek, en dat kan bijna niet anders, kom je bij het daarna kijken naar de film van een koude kermis thuis. De heerlijke sfeer van het boek ontbreekt voor het overgrote deel. 

Ik raad de film dan ook niet aan, en zal een eventuele film van “De riten van het water” vrijwel zeker overslaan.


Reacties