Humor is een manier van overleven


In deze barre tijden wordt naarstig gezocht naar een medicijn tegen corona. Dat gaat nog lang duren, zo luiden de voorspellingen. Intussen worden wij allen heen en weer geslingerd tussen hoop en vrees. Pas nu merk je hoe belangrijk en vanzelfsprekend sociale contacten zijn, we missen ze elke dag meer. De zorgen om ouders, kinderen, kleinkinderen en vrienden nemen de macht over. Gedachten tollen door je hoofd, het is nog maar zelden rustig in je brein.

Lezen is een bezigheid bij uitstek om die rust terug te brengen en je even uit de ellende van alledag te halen. Maar dat valt niet mee nu. Velen zeggen dat de concentratie ontbreekt om het verhaal van een boek op te nemen. 
Ik ervaar dat zelf ook. Er is een begin van een leesdip ontstaan die juist nu zeer ongewenst is. 
Blijven proberen, luidt het advies.

Een tip: probeer eens een boek met zeer korte verhalen of gedichten, of een combinatie daarvan. Een mooi voorbeeld is het lijvige (537 bladzijden!) boek “Helemaal Toon”. Het is een bloemlezing uit het werk van de onvergetelijke Toon Hermans. Ik ben er net in begonnen dus de recensie zal nog lang op zich laten wachten. Maar het is nu al duidelijk dat het een heerlijk boek is voor troost en ontspanning in deze moeilijke tijd. Daar stond Toon altijd al borg voor.

“Helemaal Toon” is ook zeer geschikt als voorleesboek. Als je het voorleest aan je lief, kun je na de tranen van de dag weer even lachen. En humor is een manier van overleven.
Veel leesplezier!

Reacties