Een boekje van Museum Beelden aan Zee

 

                                            Moby Dick

Nabij de boulevard in Scheveningen ligt het prachtige museum Beelden aan Zee. Omdat het enigszins verscholen in de duinen ligt, bedachten de stichters van het museum Theo en Lida Scholten een uiterst originele manier om passanten de weg te wijzen. In hun opdracht maakte de Amerikaanse beeldhouwer Tom Otterness een serie bronzen beelden die zowel een relatie met de zee als met sprookjes hebben. Ze werden geplaatst op de boulevard ter hoogte van het museum en vormden zo een blikvanger voor eenieder die het museum wil bezoeken.

                                           
                                           De haringeter

De beelden hebben als thema onder meer Gulliver, Hans en Grietje, De koningin en het tovervisje, Moby Dick, de haringeter en Hans Brinker. 

Het museum heeft een fraai uitgevoerd boekje uitgegeven met als titel “Sprookjesbeelden aan zee”. Bij mooie foto’s van diverse beelden van Otterness zijn erg leuke sprookjes geschreven in eenvoudige, heldere taal. Een heerlijk boek om voor te lezen aan luisteraars van 6-80 jaar.


Het Museum Beelden aan Zee is een bezoek ten zeerste waard. Niet alleen om dit fraaie boekje tegen een alleszins redelijk bedrag te verwerven, maar ook om te genieten van prachtige kunst. Er is een mooie vaste collectie die steeds wordt aangevuld met wisselende tentoonstellingen.

Recentelijk genoten mijn echtgenote en ik van Fa├žade, een expositie van indrukwekkende sculpturen van Igor Mitorai.  


Het museum ademt door zijn ligging en ontwerp een geheel eigen sfeer. Wij zijn er al ten minste vijf keer geweest, en er zullen zeker nog meer bezoeken volgen.

Reacties