Urueña

Achter dit Spaans klinkende woord gaat een bijna ongelooflijk verhaal schuil. Het is de naam van een Spaans dorpje, eigenlijk niet veel meer dan een gehucht. Het plaatsje ligt in Catalonië en heeft 203 inwoners. Nou én, zult u zeggen.Maar nu komt het: er zijn daar niet minder dan tien (!) boekhandels en vier (!) musea. Urueña wordt ook wel Villa del Libro genoemd. Het plaatsje staat in de lijst van de honderd mooiste dorpen van Spanje.

Gisteren was het Wereldboekendag. Ik geef het voor wat het waard is. Men heeft tegenwoordig voor vrijwel elke dag van het jaar een benaming verzonnen. Zo hangt aan vandaag het label Wereldproefdierendag. Met het verhaaltje over het literaire dorpje in Spanje ben ik dus domweg één dag te laat. Ik hoorde het gegeven echter pas vanochtend van mijn in Spanje wonende zus.

Eén boekhandel per twintig inwoners, dat houd je toch niet voor mogelijk? Hoe kun je daar nu de kost mee verdienen? Dat zijn lastig te beantwoorden vragen. Op het internet is er niet meer informatie over te vinden. En gissen naar de achtergronden is niet zinvol. Het is dus gewoonweg een extreme curiositeit. Intrigerend voor boekenliefhebbers.

 

Reacties