Vonne van der Meer: Zonder Jozef

Het Literaire Juweeltje van juni 2019 “Zonder Jozef” bevat twee korte verhalen van Vonne van der Meer (1952). In het grijze verleden maakten haar romans “Eilandgasten” en "Avondboot" grote indruk. En in november 2022 is hier de novelle "Letselschade" besproken. Derhalve was mijn nieuwsgierigheid naar dit boekje groot.


In “Zonder Jozef” draait het om een oud bijgeloof.

“Een Jozef in de tuin is gunstig voor de verkoop van een huis, had ze ergens gelezen.”

Na de dood van haar man Bauke besluit Inge haar te grote huis te verkopen. Als ze na haar verhuizing de kerststal wil neerzetten, ontdekt ze dat ze vergeten is Jozef weer op te graven in de tuin van haar vorige huis. Als ze dat vervolgens in het avonddonker doet bij afwezigheid van de nieuwe bewoners heeft dat verregaande gevolgen.

In het tweede verhaal “Brood, zout, wijn” gaat het ook al om de verkoop van een huis. Leendert en Nele krijgen op oudjaarsavond via hun makelaar een bod op hun huis van een Engelsman die graag naar Nederland wil. Bij de levering houdt Nele een sleutel van de serre achter. Als nadien de nieuwe bewoner niet thuis is, gaat Nele via de serre het huis in. En dan gebeurt er iets onverwachts. Daarna gooit ze de sleutel de bosjes in.

“Maar waarschijnlijker was dat ze (CK: de sleutel) nooit werd gevonden, door niemands kind of kleinkind. Toen dit tot haar doordrong, keerde ze om naar de auto, en kon ze terug naar huis.”

Vonne van der Meer is een gelouterde schrijfster. De twee korte verhalen in dit boekje zijn zeer lezenswaardig en kennen enkele alledaagse, maar toch verrassende wendingen.

Dit Juweeltje is een waardig eerbetoon.



  

Reacties