Simone van der Vlugt: Ginevra


In een fraai uitgegeven boek van bescheiden formaat met hardcover en goudopdruk op de rug vertelt Simone van der Vlugt –vooral, maar niet alleen, bekend van lezenswaardige thrillers- een prachtig verhaal. Het is een vrije versie van een Italiaanse liefdesgeschiedenis die zich afspeelt in het jaar 1396 in Fiorenza, de toenmalige naam van Florence.De hoofdpersoon en ik-figuur van het verhaal is de achttienjarige Ginevra degli Amieri die een beantwoorde maar onmogelijke liefde koestert voor haar plaatsgenoot Antonio Rondinelli die studeert in Bologna. Haar ouders Bernardo en Patrizia zijn van mening dat Antonio een ongeschikte partij voor hun dochter is. Als de rijke weduwnaar Francesco Agolanti de hand van Ginevra vraagt aan haar vader lijkt haar toekomst tot haar grote verdriet bezegeld. Maar dan…..

“Een paar hartslagen lang houden onze ogen elkaar vast, dan knik ik.”

Simone van der Vlugt heeft een voortreffelijke penvoering die juist in dit soort verhalen optimaal tot haar recht komt. Op fijngevoelige wijze zonder platvloersheden vertelt zij met gevoel voor nuances een ontroerend en op het oog historisch verantwoord verhaal. Het taalgebruik is onberispelijk en gemakkelijk. De lezer waant zich daadwerkelijk terug in de tijd en voelt de sfeer van het eind van de veertiende eeuw voor zover mogelijk en denkbaar goed aan. De verwikkelingen in het verhaal zijn weliswaar niet altijd even verrassend maar dat is verklaarbaar vanuit het feit dat de vertelling losjes is gebaseerd op een oud volksverhaal dat doet denken aan epische liefdesparen als bijvoorbeeld Romeo en Julia en Pyramus en Thisbe.
Wellicht was het mogelijk geweest de belangrijkste karakters iets meer diepgang te geven en de gebeurtenissen wat beeldender te beschrijven, doch dit voelt niet echt aan als een gemis. De lezer ervaart van meet af aan een vloeiend en boeiend verhaal. Het boek is foutloos en dat is heden ten dage opmerkelijk genoeg beslist niet vanzelfsprekend.
Aardig is dat Ginevra (ook) de Italiaanse aanduiding is van Guinevere (de echtgenote van koning Arthur en geheime minnares van Sir Lancelot) en van de Zwitserse stad Genève.    

“Ginevra” is voor liefhebbers van liefdesromans een aanrader van de bovenste plank. Het boek krijgt vier heldere sterren.  

Reacties