Daniel Silva: het Engelse meisje


De Amerikaanse auteur Daniel Silva schreef een serie boeken met de Israëlische meesterspion annex kunstrestaurateur Gabriel Allon in de hoofdrol. Niet al zijn boeken zijn in het Nederlands uitgebracht, maar de wel in Nederland verschenen delen blijken tot nu toe zonder uitzondering zeer lezenswaardig.In “Het Engelse meisje” wordt de jonge, knappe Madeline Hart op Corsica ontvoerd. Zij blijkt veel meer dan een gemiddelde vakantievierder. De 27-jarige Hart is een snel rijzende ster in de politiek in Engeland en heeft bijzondere banden met premier Jonathan Lancaster en diens rechterhand Jeremy Fallon.
De ontvoering ligt dan ook bijzonder gevoelig. Via Graham Seymour van MI5 wordt een beroep gedaan op Gabriel Allon om de zaak te klaren. Dat blijkt allesbehalve eenvoudig ondanks de hulp van de Corsicaanse topcrimineel don Anton Orsati en de ervaren huurmoordenaar Christopher Keller. De ontvoerders spelen een keihard maar ook ragfijn spel, en de zaak lijkt te eindigen met een verlies van tien miljoen euro losgeld én een dramatische afloop van de bevrijdingspoging van Madeline.
De ontvoering blijkt onderdeel te zijn van een veel meer omvattend briljant plan van het Russische bedrijf Volgatek Oil & Gas.

De plaatsen van handeling wisselen elkaar in het van Silva bekende hoge tempo af. Onder meer Corsica, Londen, Jeruzalem, Marseille, Aix-en-Provence, Parijs, Dover, Kopenhagen, Moskou en Sint-Petersburg vormen de locaties waar zich met razende snelheid spannende gebeurtenissen afspelen.
De ontrafeling van de plot rond het Engelse meisje is met vaart geschreven en bevat diverse verrassingen.

Daniel Silva is een begenadigd schrijver. In een beeldende stijl brengt hij met een vlotte pen het verhaal snel en overtuigend tot leven. De belangrijkste personages zijn uiteraard Gabriel en Chiara Allon, maar ook diverse andere belangrijke karakters in het verhaal komen tot volle ontplooiing. Het verhaal boeit van de eerste tot de laatste pagina en geeft blijkt van een grote kennis van zaken van de auteur. Silva moet diepgaande research hebben gedaan om een zo rijkgeschakeerd palet aan plaatsen en personages te kunnen hanteren.
De plot is realistisch bedacht en zou in werkelijkheid zich kunnen afspelen in de voortdurende nietsontziende machtsspelletjes tussen de grootmachten der aarde.

“Het Engelse meisje” is een mooie spionagethriller en verdient vier sterren, ofwel “zeer goed”.

Reacties