Daniel Silva: Portret van een spion


De Amerikaanse schrijver Daniel Silva heeft een serie zeer goede spionagethrillers geschreven met als hoofdpersoon Gabriel Allon, een voormalige Israëlische meesterspion die zich heeft ontwikkeld tot een befaamd restaurateur van beroemde schilderijen.

Het meest recente in Nederland verschenen boek uit de serie is “Het zwarte gif”. Dit zeer goede en angstwekkend realistische boek over de IS-terreur was aanleiding tot het gaan lezen van oudere delen uit de serie.
Op 2 mei 2018 verschenen hier de recensies van “Gevallen engel” (4*) en “Het Engelse meisje” (4*).
De recensie van “Het zwarte gif” (4*) is eerder elders gepubliceerd en verschijnt vandaag hier. De boeken van Silva hebben, zoals aan het aantal sterren is te zien, een constante, hoge kwaliteit.“Portret van een spion” verscheen in 2014. Ook dit boek blijkt zeer lezenswaardig.
Gabriel Allon en zijn echtgenote Chiara verblijven in een dorpje in het Engelse Cornwall alwaar Gabriel bezig is met het restaureren van een schilderij van de bekende Italiaanse schilder Titiaan.
Op de Champs Elysées in Parijs en in Park Tivoli in Kopenhagen worden vrijwel gelijktijdig bomaanslagen gepleegd.
Korte tijd later wordt onder de ogen van Gabriel een aanslag in Londen gepleegd door een zelfmoordterrorist. Allon heeft het vreemde gedrag van de dader op straat gesignaleerd en staat op het punt de aanslag te verhinderen door de man neer te schieten als hij door Engelse agenten tegen de grond wordt gewerkt. Daardoor bereikt terrorist Farid Khan zijn doel, het zaaien van dood en verderf.

Kleurrijke personages duiken op in het verhaal. Sommige ervan, zoals het CIA-kopstuk Adrian Carter en adviseur van de Amerikaanse president James McKenna zijn bekend uit andere boeken in de serie.
In dit verhaal spelen galeriehouder Julian Isherwood, imam Rashid al-Husseini, terrorist Malik al-Zubairi en de schatrijke Saoedi-Arabische Nadia al-Bakari belangrijke rollen.
Ook in dit boek draait het verhaal om terrorisme. De plot is niet ingewikkeld maar wel (weer) zeer afgewogen opgebouwd en uitgewerkt.

De schrijfstijl van Daniel Silva is van hoge kwaliteit. Zijn woordgebruik is eenvoudig en doeltreffend. De sfeertekeningen zijn levendig en de belangrijkste personages zijn goed uitgewerkt.
Wat de boeken van Silva betreft is het oordeel enigszins eentonig maar steeds sterk positief getint.
Ook “Portret van een spion” is een zeer goed boek en krijgt daarom vier sterren.

De serie met Gabriel Allon heeft inmiddels mijn lezershart veroverd. Er komen nog meer delen aan bod.

Reacties