Hilde Vandermeeren: Schemerzone


De Vlaamse auteur Hilde Vandermeeren schreef meer dan veertig kinder- en jeugdboeken. Inmiddels heeft zij ook vijf thrillers op haar naam. En het zijn boeken van hoge kwaliteit! De eerste thriller was “Als alles duister wordt”. 
Haar daaropvolgende boeken “De toeschouwers”, “Stille grond” en “Scorpio” kregen vier sterren, en daardoor waren de verwachtingen rond het nieuwe boek hooggespannen.
En met “Schemerzone” heeft Hilde die volledig ingelost.Hoofdpersoon Kate Evans is als verpleegkundige werkzaam bij de Frazier Health Clinic, een particuliere psychiatrische instelling. Al snel komt zij erachter dat zij lijdt aan narcolepsie. Dat is een zeldzame aandoening waarbij de patiënt op onverwachte momenten wordt overvallen door een niet te stuiten slaapbehoefte. Een zeer vervelend neveneffect is de kataplexie, een plotselinge verslapping van de spieren bij vol bewustzijn. Kate verzwijgt het voor haar werkgever en gaat er redelijk goed mee om, ook al is het leven zwaar. Haar collega’s Suzy, Trevor, Dyani en Gloria hebben zo op het oog niets in de gaten.

Een buurman van Kate, de mysterieuze, kleine Nano, nodigt haar uit voor een feestje van een beroemdheid in de nachtclub waar hij werkt. Daar doet Kate bij toeval een schokkende ontdekking die tot een belangrijke wending in haar leven leidt.
Vanaf dat moment hangt er een voortdurende dreiging in de lucht.
Diverse kleurrijke figuren komen ten tonele zoals de succesvolle voetballers Simon Wonsley en Darren Portland, de echtgenote van Darren Kirsten Sutcliffe en hun negenjarige dochter Sienna, sensatiejournalist Roy Kershaw, de bemoeizieke buurvrouw mevrouw Brock en politieman Rivers.
Het verhaal kent een voortdurende spanning en eindigt met een heftige en zeer onverwachte plot waarover hier vanwege onmiskenbaar spoilergevaar verder wordt gezwegen.

Hilde Vandermeeren heeft allang bewezen over een vaardige pen te beschikken. Ook in “Schemerzone” is haar schrijfstijl van zeer hoge kwaliteit en onberispelijk. Haar zinnen zijn kernachtig, vloeiend en beeldend, en de personages krijgen ruime diepgang. Moeilijke woorden worden gemeden. Opmerking verdient dat er wat meer, maar nog steeds beperkt, Vlaamse woorden en uitdrukkingen in het boek voorkomen dan in het vorige boek “Scorpio”. De Nederlandse lezer zal daar overigens geen enkele moeite mee hebben. De Vlaamse taal is immers vrijwel steeds charmant en de betekenis van de gebezigde woorden is terstond duidelijk.

De plot van het verhaal is fraai gecomponeerd en wordt in mooie korte hoofdstukken allengs naar een verrassende climax gevoerd. Er is aan het einde van het boek op één punt een schijnbaar onbeantwoorde vraag die op aangename wijze aan de lezer blijft knagen. Het lijkt welhaast een cliffhanger. Of het zo bedoeld is zal de toekomst leren.
De epiloog van het verhaal is even fraai als ontroerend.
De conclusie moge duidelijk zijn. Hilde Vandermeeren is een steengoede thrillerschrijfster en heeft met haar nieuwe boek de lat zeer hoog gelegd.

“Schemerzone” verdient vijf sterren.

Reacties