Sandrone Dazieri: Dood de Engel


De Italiaanse schrijver Sandrone Dazieri heeft in zijn taalgebied al een serie thrillers op zijn naam. In 2015 verscheen “Dood de Vader” in het Nederlands. Een goede thriller die veel lof en vier kraakheldere sterren kreeg.
Tot vreugde van de liefhebbers kwam dit jaar het volgende deel uit met als titel “Dood de Engel”.Het verhaal begint met een cursief gedrukt hoofdstuk getiteld “Eerder” over een politieagent, een schoenmaker en een zigeunermeisje die gevangen zitten in De Doos. Het is een mysterieuze aanloop tot de heftige openingsscène van het boek.

“De dood arriveerde in Rome om tien voor twaalf ’s nachts….”

Als rond middernacht de trein uit Milaan arriveert in station Termini in Rome opent de conducteur de gesloten gebleven deur van de exclusieve Topwagon. Hij treft daarin alle passagiers dood aan doch voordat hij zich dat goed en wel realiseert sterft hij zelf ook.
Het blijkt een geavanceerd uitgevoerde aanslag op alleen die wagon, die wordt opgeëist door IS.
De uit het vorige boek al bekende politievrouw Colomba Caselli wordt met het onderzoek belast. De knappe, maar ook getraumatiseerde Colomba is een ervaren speurder en voelt direct aan dat de claim van IS niet klopt.
Colomba roept daarom de hulp in van de eveneens uit het vorige boek bekende, ook al zwaar getraumatiseerde Dante Torre. Hij is een expert in menselijk gedrag die als geen ander een onjuiste voorstelling van zaken kan doorprikken.

De politie doet bij de start van het onderzoek een inval in een moskee die grote etnische spanningen oproept en verregaande gevolgen heeft.
Colomba ontmoet een collega van een andere eenheid, Leo Bonnaccorso, die haar een bijzondere tinteling bezorgt, maar vooralsnog zonder gevolgen.
Er vinden een gewelddadige confrontatie en een zelfmoordaanslag plaats. Dan duikt in het speurwerk van Dante de Litouwse naam Giltiné op. Zij is volgens hem de engel des doods die een spoor van dood en verderf trekt zonder bruikbare sporen achter te laten. Spannende scènes rijgen zich aaneen, onder meer in Berlijn, Tsjernobyl en Venetië.
Het verhaal eindigt met veel geweld en een weergaloze cliffhanger waardoor de lezer bijna ademloos snakt naar een vervolg.

Sandrone Dazieri heeft een prachtige filmische schrijfstijl. Zijn woordgebruik en zinsbouw zijn onberispelijk. De schrijver wijdt op uitgebalanceerde wijze aandacht aan de ontwikkeling en emoties van de hoofdpersonen in het verhaal. De plot van het verhaal is tamelijk bijzonder opgebouwd en de spanning wordt voortdurend vastgehouden. De incidentele, cursief gedrukte flashbacks geven de lezer tergend langzaam een vaag idee over de achtergrond van de wrede en nietsontziende handelwijze van de Engel.   
Het bijzondere en eigenzinnige speurdersduo Colomba en Dante is zonder meer aansprekend en karakteristiek. Zij gaan in nét niet te verregaande mate hun eigen gang en brengen een bijzondere, boeiende sfeer in het verhaal. Het duo heeft een nog lang niet bereikte houdbaarheidsdatum.

“Dood de Engel” is een geweldige thriller die de maximale waardering van vijf sterren krijgt. 

Reacties