Ton den Boon: Dat gaat 'm niet worden


De Nederlandse taal is voortdurend in beweging. Soms in schoonheid, dan weer tot wanhoop van puristen met ontwikkelingen die forse kritiek krijgen. Denk bijvoorbeeld aan “hun hebben” dat door sommige taalwetenschappers zelfs als aanvaardbaar wordt beschouwd …



Onder de grappige titel “Dat gaat ‘m niet worden” verscheen een bundeling van 101 trends uit de taalcolumns van Ton den Boon in dagblad Trouw. Den Boon is een schrijver met veel gezag, hij is immers al vele jaren hoofdredacteur van het onvolprezen woordenboek de dikke Van Dale.
In dit boekje beschrijft Den Boon met een zeer vlotte maar ook uiterst zorgvuldige pen allerlei nieuwe uitdrukkingen en woorden die de Nederlandse taal zijn binnengeslopen.
De stukjes zijn zeer instructief, niet zelden ook humoristisch en vaak ook relativerend van aard. Maar ze moeten zeker ernstig worden genomen door eenieder die van taal houdt.
Zoals de schrijver in zijn voorwoord opmerkt:

“Daarom is het zo belangrijk dat we onze taal blijven gebruiken, dat we er creatief mee om blijven gaan, dat we alle mogelijkheden die eigen zijn aan onze taal, blijven benutten. Want alleen zo zorgen we ervoor dat die wonderschone taal nooit “af” en hopelijk nooit voltooid zal zijn.”

Het boekje behandelt zeer diverse onderwerpen en is toegankelijk geschreven. Het mag niet verbazen dat de auteur helder en eenduidig formuleert. Het boekje is gemakkelijk te lezen omdat het niet wetenschappelijk is opgezet maar -voor de lezer bijna onmerkbaar- toch zeer gefundeerd en ter zake is.
Reeds het lezen van de inhoudsopgave is een genot. En dat blijft het lezen van het boekje tot en met het laatste onderwerp met als titel “En dan nog dit …”. Daarin wordt een lichtelijk serieus loopje genomen met het verschijnsel “nabrander” in vele mediaprogramma’s. Een soort uitsmijter die men aldaar nog even kwijt moet.

“Dat gaat ‘m niet worden” doet zijn titel in het geheel geen eer aan, integendeel. Het is een zeer geslaagd boekje dat het ‘m juist wél gaat worden.

Vier flonkerende sterren, van harte aanbevolen voor iedereen die zijn of haar moerstaal een warm hart toedraagt. En wie doet dat niet?

Reacties