Harlan Coben: Eens beloofd


De Amerikaanse auteur Harlan Coben heeft een fiks aantal thrillers op zijn naam. Naast vele standalone-boeken schreef hij een serie van inmiddels elf in het Nederlands vertaalde thrillers met als hoofdpersonen Myron Bolitar en Windsor Horne Lockwood III, kortweg Win genoemd.

Een ouder boek dat pas nu aan de orde komt, is “Eens beloofd”, daterend uit 2006. Voor belangrijke details over Myron en Win wordt verwezen naar de eveneens vandaag hier geplaatste recensie van “Levenslijn”, het tiende boek in de serie.Het verhaal van “Eens beloofd” draait in eerste instantie over het tweede gedeelte van die uitdrukking. Myron heeft aan de tienerdochter van een kennis heimelijk beloofd dat hij haar zal beschermen als iets in haar leventje uit de hand dreigt te lopen. Als hij door deze Aimee Biel na middernacht wordt opgebeld met de vraag haar ergens naartoe te brengen raakt Myron in een netelige positie omdat Aimee vervolgens spoorloos verdwijnt. Te zelfder tijd verdwijnt een ander tienermeisje, Katie Rochester, eveneens. Haar vader Dominick is een nogal onguur type. Hij stuurt een tweetal huurmoordenaars met vrij eigenaardige, brute gewoontes op Myron af omdat hij veronderstelt dat Myron iets met de verdwijning van zijn dochter te maken heeft.

Op de van Myron bekende koelbloedige, onwaarschijnlijke en met humor doorspekte wijze ontkomt hij alweer aan een wisse dood, uiteraard met de onmisbare hulp van Win op het meest kritieke moment.
Op verzoek van Aimees moeder Claire gaat Myron met goed bedoelde maar soms hinderlijke hulp van vader Erik Biel op zoek naar het meisje.
Het spoor leidt onder meer naar twee leraren van Aimee. Ook Randy Wolf, het voormalige vriendje van Aimee, en zijn ouders Big Jake en Lorraine spelen een belangrijke rol in het verhaal. De plot wordt op een opmerkelijke manier ontvouwd en is heel aardig in elkaar gezet.

Harlan Coben is van het soort “goede wijn behoeft geen krans”. Zijn woordgebruik, situatieschetsen en karakters zijn voorbeeldig. Elke keer weer blijkt een verhaal met Myron en Win zeer gemakkelijk leesbaar, voorzien van een gezonde dosis veelal originele humor en een altijd aardige plot zonder al te veel complexiteit. De spanningsboog is laag; liefhebbers van nagelbijtende spanning moeten hun vertier elders zoeken.
Cobens thrillers zijn gewoonweg heerlijk leesvoer voor een aantal uren vol ontspanning. De kwaliteit van de serie met Myron Bolitar is vrij constant.

“Eens beloofd” krijgt drie stralende sterren die staan voor een goed boek.

Reacties