Karin & Dimitri: B.B.


Tot vreugde van hun fans is bekend geworden dat binnenkort een nieuw boek van Karin Kallenberg en Dimitri Van Hove verschijnt. Alle aanleiding om de recensie uit 2013 van hun bijzondere eersteling in herinnering terug te roepen. 


Indringend, ontroerend, gemeen, realistisch, weerzinwekkend, heftig, oorspronkelijk, vernieuwend, hilarisch, grappig, spannend, gek, smerig, opmerkelijk, absurdistisch, origineel, vreemd, enig (betekenis 1), enig (betekenis 2), boeiend, verrassend, raar, humoristisch, bijzonder, onvergelijkelijk, prachtig.

Ziehier een selectie uit de vele bijvoeglijke naamwoorden, die zich opdrongen bij het lezen van het boek “B.B.” van Karin Kallenberg en Dimitri Van Hove, het schrijversduo dat zich ook wel kortweg Karin & Dimitri noemt.Andy van Woerkom heeft een ernstig mismaakt gezicht en mede daardoor ook een spraakgebrek. Op school is hij het mikpunt van pesterijen. Niet alleen vele van zijn medeleerlingen maar ook godsdienstleraar Bovenhuis treiteren hem op soms weerzinwekkende wijze.
Als Andy een baantje vindt bij Groenesteijn, lijkt zijn leven draaglijk te zijn geworden. Femke, op wie hij op school in stilte verliefd was, werkt daar ook. Er ontstaat een wonderlijk contact met haar maar Femke heeft een broze relatie met Ruben.
Dan blijkt Andy door iemand te zijn aangemeld voor het vernieuwende televisieprogramma “Make me handsome”. Daarin worden mismaakte mensen met plastische chirurgie mooi gemaakt.
Er ontstaat een kolkend verhaal waarin de befaamde Koetjesrepen een niet onbelangrijke rol spelen. Ongelooflijk knap zoals Karin & Dimitri een verhaal hebben gecomponeerd waarin een ernstig en belangrijk thema als pesten is gecombineerd met keihard realisme én een dosis humor en lichtvoetigheid. Op volstrekt onverwachte momenten krijgt de lezer een veelal uiterst originele kwinkslag voorgeschoteld.
Eén voorbeeld daarvan:

“Hij houdt zijn wijsvinger van de trekker af, want die is erg gevoelig. Toen hij thuis de foto van Arnon Grunberg onder schot hield was het ding zomaar afgegaan.”

Het taalgebruik van de schrijvers is mooi en toegankelijk. De karakters worden beeldend neergezet. Het verhaal golft op een aangename wijze op en neer tussen bittere ernst en luim. En het boek is geheel anders dan de traditioneel opgebouwde thrillers. Voor dit boek moet nog een aparte categorie worden bedacht. Wellicht de categorie B.B. (bijzondere boeken).
Het heeft een waarlijk unieke en sprankelende originaliteit, en krijgt daarmee vijf sterren !

Reacties