Anya Niewierra: Vrij uitzicht

Vandaag werd bekend dat het boek een derde druk beleeft. Voldoende reden om mijn recensie van 2013 hier te plaatsen. Leuk detail is dat mijn echtgenote Lucy en ik in 2017 het prachtige bergdorpje Mosset in de Pyreneeën waar het verhaal zich afspeelt, bezochten.


In 2013 verscheen het boek “Vrij uitzicht” als debuut van Anya Niewierra, in het dagelijks leven algemeen directeur van de VVV Zuid-Limburg. De omslag van het boek toont een feeëriek doorkijkje in een berglandschap met een jongedame die in de verte staart. Een prachtige foto, maar bepaald niet een beeld dat een spannende thriller doet verwachten. 
De bekende managementwijsheid “één beeld zegt meer dan duizend woorden” gaat echter in dezen in het geheel niet op, want niet alleen wordt het boek aangeduid als literaire thriller maar ook bevatten de 442 pagina’s een intrigerend en spannend verhaal dat zich afspeelt in de jaren 2008 en 2009.Hoofdpersoon is Tess Clement wier leven in Nederland zich in een crisis bevindt. Haar huwelijk met Rob is op de klippen gelopen en daarmee ook haar zakelijke samenwerking met Rob als projectontwikkelaar. Haar kinderen Koen en Melissa zijn inmiddels het huis uit. Na de dood van haar moeder Clara besluit zij enige tijd te gaan wonen in het Zuid-Franse dorpje Mosset. Aan dit plaatsje heeft zij romantische maar ook dramatische vakantieherinneringen uit 1983. In dat jaar verdween een meisje van haar leeftijd, Jeanne Perrine, spoorloos na een incident waar Tess bij betrokken was.

Tess huurt in Mosset een klein huisje en vat het plan op het oude chateau van Mosset te gaan ontwikkelen tot een luxe appartementencomplex. Het leven in Mosset bevalt haar al snel zo goed dat ze besluit het huisje dat ze huurt, te kopen. Tess is geobsedeerd door haar jeugdliefde Benoît Leval, die inmiddels burgemeester van het dorpje is. Ook de echtgenote van Benoît is spoorloos verdwenen.
Tess ontmoet kleurrijke mensen in het dorp, zoals de fenomenale en in beide betekenissen des woords innemende schilder Alphonse Rouvière, de een geheim verbergende eigenaresse van het chateau Colette Cera, en de dorpsoudste Emile Bestavy. 

Langzaam maar zeker ontstaat er in het boek een beklemmende onderhuidse spanning omdat iemand het op Tess voorzien lijkt te hebben. In korte, cursief gedrukte hoofdstukken (een methode die vaker wordt gehanteerd) krijgt de lezer steeds een blik in de denkwereld van die persoon, waarbij voortdurend op knappe wijze de lezer op het verkeerde been wordt gezet.
Dan sterven enkele mensen in het dorp onder verdachte omstandigheden. Dit blijkt de aanzet tot een reeks onheilspellende gebeurtenissen die leiden tot een zeer onverwachte onthulling van de plot.

Anya Niewierra heeft met dit boek een uitstekend debuut gemaakt in thrillerland. Haar subtiele en sobere taalgebruik wordt gekenmerkt door korte krachtige én prachtige zinnen die fraaie sfeertekeningen geven. De lezer waant zich vrijwel voortdurend ter plaatse en snuift mee van de sfeer van het dorpje. Ook de personages zijn goed uitgediept. Het verhaal zal vooral aanslaan bij lezers die houden van langzaam opgebouwde spanning zonder al te veel geweld en gruwelijkheden.

Dit boek is een ware pageturner en verdient vier dikke sterren!

Reacties