Karolien Berkvens: Zoon van Berlijn


In 2015 debuteerde de in Berlijn wonende Nederlandse schrijfster Karolien Berkvens met haar roman “Het uur van Zimmerman”. Een prachtige vertelling die hier vijf sterren kreeg wat zeker voor een debuut hoogst uitzonderlijk is.
De verwachtingen voor haar nieuwe boek waren dan ook hooggespannen. En die zijn niet beschaamd. De nieuwe roman “Zoon van Berlijn” gaat over vader en zoon Jakob en Fabian Richter. De allereerste zin van het verhaal is al een pareltje:

“In januari had de stad het asvale gelaat van een stervende.”

Fabian is geboren op 9 november 1989, de datum van de val van de Berlijnse Muur. Vader Jakob (!), een SPD-politicus, is Baustadrat van het Berlijnse district Mitte en voelt zich een wereldverbeteraar. Zijn echtgenote Stephanie loopt bij een val in huis een zwaar neurologisch trauma op, en verkeert daarna in nagenoeg vegetatieve toestand.

Fabian voelt een puberale verliefdheid jegens de veel oudere Paula die een deel van de zorg van Stephanie op zich neemt. De jongen heeft een onbetekenend baantje bij het Sozialamt en ontmoet de activiste Isa op wie hij stapelverliefd wordt. Het koppel is vanaf dat moment onafscheidelijk.
In flashbacks leert de lezer het nodige over de voorgeschiedenis van het gezin Richter. Prachtig beschrijft Berkvens de eerste ontmoeting van Jakob en Stephanie:

“Ze studeerde ‘min of meer’ germanistiek en was twee jaar jonger dan hij, maar in haar breekbare oogopslag voelde hij zich een man.”

Mede onder invloed van de denkwereld van zijn vriendin Isa stort Fabian zich op een nieuwe baan waarin hij de maatschappij op een basale, maar mooie manier dient. Onder leiding van zijn vriendelijke en begripvolle mentor Bernd Ullmann maakt hij zich daarbij nuttig.
Over Fabian is de volgende fraaie zin te lezen: 

“Hij vond het aangenaam dat zijn leven hier opging in de vele andere levens om hem heen.”

De verhouding tussen vader en zoon die nogal verschillende politieke opvattingen over maatschappijstructuur en stadsontwikkeling hebben, is steeds scherp, en altijd interessant.

Karolien Berkvens is een stiliste van het zuiverste water. Ze heeft een ragfijne penvoering en dito woordkeus, nooit ingewikkeld en toch niet zelden heel oorspronkelijk. Haar schrijfstijl is vloeiend waardoor het verhaal gemakkelijk te lezen is. Maar inhoudelijk is het zeker niet zo eenvoudig als je er verder over nadenkt. En dat samenspel is een knappe prestatie van Berkvens. 
Moeiteloos laat ze de lezer de verschillende opvattingen van vader en zoon over de belangrijke zaken des levens haarscherp zien. De karakters van Jakob en Fabian komen in het boek volledig tot uiting.

Met “Zoon van Berlijn” heeft Karolien Berkvens ten tweeden male een geweldig boek afgeleverd. Totaal anders dan haar debuutroman, maar niet anders in waardering.
Vijf sterren, behorend bij het predicaat “buitengewoon” !

Reacties