Gerard Nanne: Lonely boy


Het lezen van de drie meest recente boeken uit de serie thrillers van Gerard Nanne smaakte zeer sterk naar meer. Na “Mama slaapt” (2016; 4*), “Op zoek naar Dawid” (2017; recensie 4*) en “Vergelding” (2018; recensie 4*) komen nu dan ook de twee boeken daarvóór uit de serie  thrillers van deze productieve schrijver aan bod.Allereerst is daar “Lonely boy” uit 2014. De proloog van het verhaal speelt zich af in september 2011. Daarin vindt een drama plaats in de directe omgeving van Lucy den Hollander, de hoofdpersoon van het boek. Daarmee lijkt ook de betekenis van de titel van het boek duidelijk.

In maart 2013 gaat het eigenlijke verhaal van start met de verdwijning van de negenjarige Robin Verhagen. Het jongetje is spoorloos als hij ’s avonds even de afvalbakken aan de straat zet. Moeder Lea is radeloos. Er zit geen enkele beweging in de zaak.

Lucy’s moeder Maria was vroeger een gevierd singer-songwriter. Haar album “Lonely boy” bestormde de hitlijsten. Door privéproblemen raakt ze aan de drank en overlijdt zonder dat zulks Lucy erg raakt. Haar man, de vader van Lucy, heeft Maria al vroeg verlaten. Lucy kent hem niet en gaat samen met haar partner Lars op zoek naar haar vader. Kort na het eerste contact tussen Lucy en haar vader wordt hij vermoord aangetroffen in een park in Hoorn.

Het team van inspecteurs Jillian Blom en Paula van Es behandelt beide zaken. Een nieuw teamlid dient zich aan: uit Rotterdam komt Felix Winner, een ogenschijnlijk eigengereide en lastige man, over als versterking. De indruk die Felix maakt, wordt in belangrijke mate veroorzaakt door diens grote privéproblemen. In zijn werk blijkt hij al snel erg goed en doortastend te zijn.

De speurtocht naar de dader van de moord op Lucy’s vader en naar de verdwenen Robin voert langs diverse opvallende personages zoals vrachtwagenchauffeur Loek van Beusekom, planningsmedewerkster Eva de Nijs van een transportbedrijf, schoolfotograaf René Brennick met zijn beladen verleden, en schooldirecteur Van Manen.

Gerard Nanne beschrijft op vloeiende en instructieve wijze het recherchewerk. De redeneringen aan de hand van gevonden feiten, de dwarsverbanden en potentiële verdachten volgen elkaar in mooi tempo op. Begrijpelijk is ook de teleurstelling bij de speurders als het alibi van een sterk verdacht karakter onomstotelijk sluitend blijkt te zijn.
Daarnaast is er gepaste aandacht voor het privéleven van de rechercheurs.
De plot blijkt evenwichtig opgezet en de ontknoping is verrassend.

Gerard Nanne is een stilist van het zuiverste water. In eenvoudige doch doeltreffende taal weet hij zeer snel de geëigende sfeer te scheppen waarin het vloeiende en intrigerende verhaal zich afspeelt. De personages komen snel tot leven en worden fraai uitgesponnen. Beladen thema’s schuwt Nanne geenszins. Zij maken het boek extra lezenswaardig.

Ik heb het al vaker gezegd: Gerard Nanne is een topper tussen de Nederlandse thrillerschrijvers. Hij verdient een veel grotere bekendheid onder de thrillerlezers dan hij nu heeft.

“Lonely boy” is een zeer goed boek en krijgt (ook al!) vier sterren.

Reacties