René Appel: Dansen in het donker


Taalwetenschapper René Appel heeft een groot aantal thrillers geschreven. Veelal zijn dat psychologisch getinte verhalen over alledaagse kleinschalige situaties die door bepaalde omstandigheden uit de hand lopen en tot crimineel gedrag leiden. Zijn meest recente thriller “Verzwegen” dateert van 2016 en was zeer goed.

In oktober 2018 verscheen “Dansen in het donker”, een roman met spannende elementen, maar zeker geen thriller. Of Appel met dit boek een nieuwe weg inslaat, zal de tijd leren.Centraal in het verhaal staat het gezin van Inge Mondria. Zij is getrouwd met Andreas Hoekberg, leraar wiskunde, en werkt in de plaatselijke bibliotheek. De echtelieden hebben twee pubers, Finn en Olaf. Er zijn spanningen in het gezin die toenemen door diverse oorzaken. Erik Koetsier, leraar Nederlands en collega van Andreas, speelt daarin een twijfelachtige rol. De spanningen escaleren als Inge twee agenten aan de deur krijgt met een dramatische boodschap.

Beide zonen vertonen typisch puberaal gedrag. Zij reageren zeer verschillend op de moeilijkheden thuis. Dan vinden er enkele zeer beladen gebeurtenissen plaats die Inge en haar zoons met zware geheimen opzadelen.

René Appel is een begenadigd schrijver. Zijn stijl is ogenschijnlijk eenvoudig en gepolijst. Met kleine middelen weet hij in dit boek een mooi verhaal te componeren waarin lichte spanning heerst maar zeker niet overheerst. Enkele actuele maatschappelijke thema’s zijn soepel in het verhaal verweven. De gebeurtenissen worden vanuit wisselend perspectief beschreven.

Met “Dansen in het donker” bewijst Appel dat hij als auteur (nog) meer dan een uitstekende thrillerschrijver is. Dit boek is een zeer lezenswaardige roman. Het staat garant voor een aantal boeiende leesuren, veelal ontspannend maar door de zware thema’s soms inspannend. De verhaallijnen zijn helder en daardoor gemakkelijk te volgen. 

Een échte Appel is het: een alledaagse situatie die allengs complexer wordt, met herkenbare personages en natuurlijk aandoende dialogen.

Het boek is zeer goed en krijgt vier stralende sterren. 

Reacties