Angelique Haak: Uitgeschakeld


Angelique Haak is een relatieve nieuwkomer aan het firmament van thrillerschrijvers. En wat voor een!



Haar tweede boek “Uitgeschakeld” neemt de lezer van meet af aan in een houdgreep. Dochter Jorinde van Marc en Dorine van Sevère wordt door haar ouders levenloos in bad aangetroffen. Ze heeft doorgesneden polsen.
Korte tijd later ontvangt Dorine een brief met een mysterieuze tekst waar veel dreiging van uitgaat. Rechercheurs Jennifer Brugman en Ricardo de Graaf, die beiden in privé met problemen worstelen, krijgen de zaak in behandeling. Er vallen vervolgens diverse doden, die een onderling verband lijken te hebben. 
Wat is er gebeurd? Er gaat een beerput open van psychopathische machtsuitoefening, ongewenste (werk)relaties, haat en nijd, chantage, persoonlijke narigheid, liefdesperikelen en nietsontziende nieuwsgaring.

De karakters in het verhaal worden mooi en met diepgang ontwikkeld. Er ontstaat een goede balans tussen de spanning van het verhaal en de niet altijd eenvoudige privéproblemen van diverse hoofdpersonen. Onder anderen politiechef Evert van Ginkel en zijn echtgenote Babette, alsmede politieman Martin van Vliet en rechercheur Jochem stelen ieder op eigen wijze het hart van de lezers. Ook verschijnen er hooghartige en onaangename personen ten tonele. 

De plot is ingenieus bedacht en goed uitgewerkt. De lezer staat geregeld op het verkeerde been met zijn vermoedens omtrent gebeuren en daderschap. De ontknoping is verrassend en nagenoeg onvoorzienbaar maar heeft ook enige logica in zich.

Angelique Haak heeft een goede schrijfstijl. In vlotte en toegankelijke bewoordingen schetst ze een levendig beeld van de veelal heftige gebeurtenissen dat voortdurend boeiend is. Betrekkelijk korte hoofdstukken met veel decorwisselingen maken het boek prettig en gemakkelijk leesbaar. Spanning is er volop, beschrijvingen van gruwelijkheden ontbreken (gelukkig) goeddeels. 
Het verhaal is dynamisch en bevat veel herkenbare onderwerpen, ook uit het dagelijkse leven.

“Uitgeschakeld” is een zeer goed boek dat niet minder dan vier sterren verdient.

Reacties