Angelique van der Bijl: Het weeskind van Haamstede


De thriller “Het weeskind van Haamstede” van Angelique van der Bijl is na het in 2017 goed ontvangen boek “Nachtschade” de tweede thriller van haar hand. Het verhaal speelt zich voor het overgrote deel in Zeeland af, afwisselend in de jaren 1985 en 2015. In de proloog doet Hannah Zuyderhout op Eerste Kerstdag 1985 een gruwelijke ontdekking als ze de woning in Westenschouwen van haar zwager Rien, de broer van haar man Frans, binnengaat. De vondst van drie doden en een overlevend kind van één jaar zal haar leven voor altijd tekenen en bepalen.

De hoofdstukken over het jaar 2015 zijn voornamelijk geschreven vanuit het oogpunt van Isa de Nooijer, een jonge architecte. Ook zij heeft een beladen verleden door het verdachte overlijden door verdrinking van een zeer nabij familielid. Isa krijgt een relatie met Willem wiens leven wordt gedomineerd door zijn werk op de scheepswerf van zijn pleegvader. De twee zijn aanvankelijk heel gelukkig met elkaar.

Isa krijgt een nieuw trauma te verwerken als haar moeder Mathilde wordt vermoord. De rechercheurs Verhage en Schipper onderzoeken deze zaak maar dat gaat uitermate moeizaam.

In de steeds cursief gedrukte hoofdstukken over de gebeurtenissen in 1985 wordt langzamerhand meer bekend over de omvangrijke dramatiek in de familie Zuyderhout; ook bij de watersnood van 1953 is zij zwaar getroffen. Er blijkt ook van oudsher een verrassend dwarsverband te zijn tussen de families Zuyderhout en De Nooijer.
Als de lezer denkt te weten hoe de vork in de steel zit, zorgt een subtiele wending ervoor dat de plot anders blijkt te zijn dan lange tijd gedacht. Weliswaar is deze wending niet volledig onverwacht maar zij is ook niet echt voorzienbaar.

Angelique van der Bijl heeft een goede penvoering. Met helder en beeldend taalgebruik weet zij alras de lezer een verhaal voor te schotelen dat blijft boeien. De spanningsboog is niet strak gespannen maar de bijzondere verhoudingen tussen de goed uitgewerkte personages blijven interessant en intrigerend. Weliswaar vallen er in de periode 1953 tot en met 2015 in relatief kleine kring nogal veel doden door onnatuurlijke oorzaken, maar in de thema’s van het verhaal is dat gegeven, al klinkt het lichtelijk morbide, functioneel. 

“Het weeskind van Haamstede” gaat onder meer over schuldgevoel, onmogelijke liefde, machtswellust, gewetenloosheid, familietrots, omkoping en nietsontziende megalomanie. Het is een zeer lezenswaardig boek met een goed ontwikkelde plot.

De eindredactie heeft wel een paar steekjes laten vallen. Dat is jammer, een schrijftalent als Angelique van der Bijl verdient beter. 
De achterflap van het boek is helaas slecht ontworpen. Er staat veel te veel tekst op die bovendien door de kleurstelling grotendeels slechts met de grootste moeite leesbaar is.Vermelding verdient nog dat Michel, broer van Angelique, een prachtige soundtrack schreef en uitvoerde bij het boek. Het nummer “The orphan” van “Music of a stranger” is op Spotify en YouTube te vinden.

“Het weeskind van Haamstede” is inhoudelijk een zeer geslaagde thriller en verdient daarom vier fraaie sterren.

Reacties