Daniel Silva: De perfecte moordenaar


Van de zeventien delen in de serie rond geheim agent en schilderijenrestaurateur Gabriel Allon van de hand van Daniel Silva zijn er tot nu toe negen in het Nederlands verschenen. Als je er al zes hebt gelezen en gerecenseerd, lijkt het een waagstuk om alsnog het allereerste deel te gaan lezen.“De perfecte moordenaar” verscheen in 2000. In de proloog vindt een bomaanslag in Wenen plaats op echtgenote Leah en de zoon van Gabriel Allon. Degenen die volgende delen hebben gelezen, kennen de achtergronden daarvan.

Dan start het eigenlijke verhaal met een aanslag in Parijs op de Israëlische ambassadeur, bij welke aanslag de Amerikaanse Emily Parker om het leven komt. Daardoor ligt het politiek heel gevoelig. Het wordt de agenten van het Bureau, de Israëlische spionageorganisatie, met als hoofdpersonen Ari Shamron, Uzi Navot en Gabriel Allon snel duidelijk dat de gevaarlijke terrorist Tariq al-Harouni erachter zit. Diens kompaan Kemel Azouri die een dubbelleven leidt als belangrijke medewerker van een farmaceut in Zürich én organisator binnen de PLO, vervult ook een rol in de kwestie.
Terwijl Gabriel bezig is met het restaureren van een schilderij van Vecellio op verzoek van de opmerkelijke kunsthandelaar Julian Isherwood, raakt hij betrokken bij de opsporing van de terroristen die voor de aanslag verantwoordelijk zijn.

Een zeer belangrijke rol in het boek is weggelegd voor de secretaresse van Isherwood die bij hem werkt onder de naam Dominique Bonard, maar in werkelijkheid de Joodse Sarah Halévy is en een modellenloopbaan achter de rug heeft onder de naam Jacqueline Delacroix. Als de terrorist Yusef al-Tawfiki op verzoek van het Bureau wordt verleid door deze dame, en zij vervolgens door deze op een bijzondere missie wordt gestuurd, volgen de spannende gebeurtenissen elkaar in hoog tempo op.
De thans voormalige en inmiddels overleden Palestijnse leider Yasser Arafat komt ook nog op bijzondere wijze in beeld.

De latere boeken van Daniel Silva waren stuk voor stuk van grote klasse en behaalden steeds vier sterren, staande voor een zeer goed boek. De vrees dat zulks bij zijn eersteling wellicht anders zou kunnen zijn, is onterecht gebleken. Ook “De perfecte moordenaar” is een bewijs van de geweldige penvoering van Silva en diens ongebreidelde fantasie om een intrigerende spionagethriller met een constant boeiende plot te scheppen. In de zes andere op deze blog geplaatste recensies is zijn kwaliteit al uitvoerig besproken.

“De perfecte moordenaar” van Daniel Silva is -ook al- een zeer goed boek en verdient vier sterren.

En jawel, binnenkort, vermoedelijk op 4 juni, verschijnt het tiende deel in het Nederlands onder de titel “De andere vrouw”. De liefhebbers kunnen niet wachten. Dat geldt voor mij ook.

Reacties