Toni Coppers: De erfenis


Brouwerij Duvel Moortgat heeft een waarlijk uniek marketinginstrument bedacht voor zijn welbekende bier. Niemand minder dan Toni Coppers schreef een volwaardige thriller met een omvang van 126 bladzijden die niet in de reguliere boekhandel verkrijgbaar is. Het boek is/was gratis bij aankoop van twaalf flessen Duvel. Een werkelijk prachtig geschenk!Het verhaal speelt zich af rond de jonge dertiger Kim Lavigne. Zij heeft op jonge leeftijd haar ouders verloren en is grootgebracht door Gerard en Elisabeth Jacobs, bewoners van een kasteel in Sint-Amands. De vier kinderen Jacobs waren als broers en zussen voor haar.

Als Kim op eigen benen staat en het bijzondere beroep van bomenverzorgster heeft gekozen, wordt haar gevraagd de bomen van het landgoed van Jacobs te onderzoeken. Tegelijkertijd treurt Gerard om de dood van zijn pas overleden echtgenote Elisabeth. Als de notaris de volgende dag ten tonele verschijnt om de inhoud van het testament te openbaren, vallen de monden van de aanwezigen open, en niet alleen van verbazing.

Elk kind blijkt eigenaardigheden te hebben die een stempel op de gebeurtenissen drukken. Als er een dode valt bij een ogenschijnlijk ongeluk, komt hoofdinspecteur Bernard McLeary, een oom van Kim, ter plaatse voor onderzoek. Er ontspint zich een boeiend verhaal met diverse andere vreemde types, zoals de tuinman, de kokkin en de huishoudster.
Kim slaat de waarschuwingen van oom Bernard zich er niet mee te bemoeien in de wind. De plot kent, zoals bij Coppers vaak het geval is, een fraaie onverwachte wending aan het slot waarmee de lezer weer op het verkeerde been blijkt te zijn gezet.

Toni Coppers is een topauteur, dat is gevoeglijk bekend. Hij heeft dit boek geschreven samen met zijn echtgenote Annick Lambert. Daar is in zoverre niets van te merken dat het gewoonweg een echte Coppers is. De schrijfstijl is voortreffelijk. Met weinig woorden weet Coppers de lezer het verhaal in te sleuren en laat niet meer los tot en met de laatste bladzijde. Intussen is het verhaal gemakkelijk leesbaar en op een speciale manier vol logica. De sfeertekeningen zijn als altijd mooi en beeldend, en de karakters zijn voorbeeldig uitgewerkt.

Bovendien is het een grootse prestatie om in een bestek van 126 bladzijden een volwaardige thriller te scheppen. Die vaardigheid is voorbehouden aan de echt grote schrijvers. Ook om die reden is het boek aan te merken als een van zeer goede kwaliteit. Voor Duvel is geen betere aanbeveling denkbaar.

Voor de Coppersfans en de fans in wording is het jammer dat het boek niet te koop is. Dus rep u naar de drankenhandel (als het daar nog verkrijgbaar is?).“De erfenis” is van smakelijke klasse en krijgt vier glanzende sterren!

Reacties