Sandrone Dazieri: Dood de Vader

Straks verschijnt hier de recensie van het derde deel van de thrillertrilogie van Sandrone Dazieri. Het eerste boek recenseerde ik enkele jaren voordat ik deze blog begon. Ter completering is hier nummer één. De recensie van het tweede deel "Dood de Engel" staat hier al.De Italiaanse schrijver Sandrone Dazieri heeft in eigen taalgebied al een serie thrillers op zijn naam. Pas in 2015 kwam een van zijn boeken uit in het Nederlands. Gelet op de kwaliteit ervan verdient Xander Uitgevers een compliment voor deze veelbelovende “ontdekking”.De proloog van “Dood de Vader” gaat over een jongen die is opgesloten. Hij ziet door een spleet iemand met een mes op zich afkomen. Het is de Vader. Zoals veelal de bedoeling is van een proloog roept deze voornamelijk vragen op.

In de buurt van Rome wordt een wanhopige man aangetroffen. Stefano Maugeri geeft aan dat zijn echtgenote Lucia Balestri en hun zoontje Luca verdwenen zijn. Niet veel later wordt het onthoofde lichaam van de vrouw aangetroffen. Luca is spoorloos.
Politievrouw Colomba Caselli wordt na veel aandringen met het onderzoek belast. De knappe 32-jarige Colomba is een gedreven en ervaren speurder. Zij is echter in het verleden door een ernstige gebeurtenis in haar werk getraumatiseerd geraakt en heeft daar regelmatig last van. Om die reden is zij met verlof. Haar chef is de beminnelijke Alfredo Rovere. Forensisch arts Mario Tirelli doet het pathologisch-anatomische onderzoek.

Colomba krijgt in haar speurwerk hulp van de ook al zwaar getraumatiseerde Dante Torre. Deze is in zijn jeugd ontvoerd en jarenlang gevangen gehouden door een psychopaat die de bijnaam De Vader heeft gekregen. Ofschoon niemand hem gelooft, is Dante ervan overtuigd dat De Vader weer actief is en betrokken is bij de verdwijning van Luca.
Het onderzoek verloopt in een tamelijk rustig tempo en door diverse ontdekkingen wordt de kluwen langzaam maar zeker ontward. Onderweg gebeurt er van alles: enkele moorden, een bomaanslag, kinderporno en verdacht handelende justitiële ambtsdragers zijn daar voorbeelden van.

Sandrone Dazieri heeft een uitstekende schrijfstijl. Beeldend en met gevoel voor detail beschrijft hij een boeiende plot die na enkele wendingen in de finale op verrassende wijze wordt onthuld. Woordkeus en zinsbouw zijn onberispelijk en het verhaal is weliswaar lichtelijk complex opgebouwd maar goed te volgen. Opgemerkt moet worden dat de spanningsboog niet altijd erg aangespannen is. Daardoor is het boek wellicht wat minder geschikt voor liefhebbers van voortdurende hoogspanning. Actie is er evenwel genoeg. En het verhaal is zó mooi geschreven dat het geenszins stoort.

Binnenkort komt een nieuwe thriller van Dazieri uit in Nederland met de titel “Dood de engel”, waarin Colomba en Dante terugkomen. Of die titel duidt op gebrek aan fantasie of op een briljante vondst, zal de tijd snel leren. Dat laatste zou het zomaar kunnen zijn.

“Dood de Vader” is een sterke en lezenswaardige thriller die vier kraakheldere sterren krijgt.  

Reacties