Bart Debbaut: De Facebookmoorden

Dit boek uit 2010 verdient hernieuwde aandacht vanwege het actualiteitsgehalte. Dit is mijn korte recensie uit 2011.


Voor een fervent Facebookgebruiker is alleen de titel van het boek van Bart Debbaut al intrigerend. En dan blijkt het boek ook nog een zeer bijzonder verhaal te bevatten!Origineel opgezet doordat de lezer vanaf het begin weet wie de dader van de gruwelijke Facebookmoorden is. In fraai afgewisselde hoofdstukken worden de acties van de dader en de aanvankelijke en langdurige onmacht van de politiespeurders treffend in mooie stijl beschreven. 

De dader Hans Devriendt gebruikt een door hem aangemaakte pagina op Facebook met de pakkende naam "Wraak is de enige uitweg" zowel om uitleg te geven over zijn daden als om dwaalsporen uit te zetten voor de recherche. Hij hanteert daarbij simpele digitale methoden om niet getraceerd te worden en slaagt daarin goed.

Het thema van het boek is helaas zowel uiterst actueel als van alle tijden. Je krijgt uiteindelijk zelfs mededogen met de man die de vreselijke moorden heeft gepleegd, en daarmee het welzijn van zijn gezin veronachtzaamt.

Bart Debbaut heeft een goede schrijfstijl. Ondanks het althans voor leken enigszins technische onderwerp schrijft hij zeer toegankelijk en begrijpelijk. Het verhaal is sterk gecomponeerd vanuit een originele invalshoek. De lezer komt in alle opzichten aan zijn trekken.

Een geweldig boek dat vijf sterren krijgt!

Reacties