Rachel Caine: Stillhouse Lake


“Wat als jouw man een seriemoordenaar blijkt te zijn?”

Deze onheilspellende zin siert de cover van de thriller “Stillhouse Lake” van de Amerikaanse schrijfster Rachel Caine. (Ook?) in privé is zij een nogal bijzondere dame, zo lijkt het bij het lezen van de korte flaptekst van het boek over de auteur.Gina en Melvin Royal leiden met hun kinderen Lily (10) en Brady (8) een gelukkig en onbekommerd leven totdat er iets gebeurt waardoor hun leven op onvoorstelbare wijze in een draaikolk verandert waaruit geen ontkomen mogelijk lijkt.
Door een bizar toeval wordt ontdekt dat Melvin een dubbelleven leidt. Hij is niet alleen huisvader maar ook moordenaar van jonge vrouwen die hij vreselijk toetakelt. Als Gina thuiskomt met haar van school opgehaalde kinderen, staat de politie haar op te wachten bij de plaats delict. De confrontatie is allesbehalve vriendelijk en meelevend.

Als Gina met veel moeite de politie en justitie heeft kunnen overtuigen van haar onschuld in deze en Melvin in de cel zit, belandt ze met haar kinderen in de hel op aarde. In de publieke opinie wordt zij medeplichtig gehouden aan de afschuwelijke daden van haar echtgenoot, en er ontstaat een al dan niet digitale heksenjacht. Gewoon doorleven wordt voor Gina onmogelijk en ze vertrekt onder het aannemen van een nieuwe identiteit met de kinderen naar het afgelegen plaatsje Norton, waar zij een huisje betrekt bij Stillhouse Lake. Ze hoopt daar onvindbaar te zijn voor haar stalkers en de internettrollen die haar het leven vrijwel onleefbaar maken.

In haar nieuwe woonplaats heeft Gwen Proctor (de nieuwe naam van Gina) vuurwapens om zichzelf en haar kinderen met hun nieuwe aliassen Lanny en Connor te kunnen verdedigen. Ze is compleet paranoïde geworden door de situatie van voortdurende vreselijke bedreigingen waarbij ze vaak Melvins Hulpje wordt genoemd. Bij instructie op de plaatselijke schietbaan door instructeur Javier Esparza maakt ze opmerkelijke dingen mee.

“Het is een mooie, stille avond, en het enige wat ik kan bedenken terwijl ik afsluit en de alarmen instel, is dat die onmogelijk zo kan blijven duren.”

Dan wordt in het meer een lijk gevonden van een jonge vrouw die om het leven is gebracht volgens de modus operandi van seriemoordenaar Melvin. Als vanzelf wordt Gwen verdacht wat leidt tot uiterst hachelijke confrontaties met rechercheur Prester en politieagent Lancel Graham. Spannende situaties volgen elkaar op, waarbij geweld, een nieuwe moord, bedreiging, verdwijning, ontvoering en een moordaanslag aan de orde komen. Maar vooral ook een algehele zinderende spanning vanuit Gwen die indrukwekkend beschreven wordt en ook door de lezer voortdurend gevoeld wordt.

Belangrijke rollen zijn weggelegd voor de nabij Gwen wonende schrijver Sam Cade en politieagente Kez Claremont. De slotakkoorden en –scènes van het verhaal zijn bijzonder spannend. Het boek eindigt met een bloedstollende cliffhanger die schreeuwt om een vervolg. En dat komt er ook aan.

Rachel Caine heeft een onberispelijke schrijfstijl. Zij schrijft zó beeldend en kernachtig dat de lezer binnen de kortste keren betrokken is in het verhaal en snakt naar elke volgende bladzijde. De sfeertekeningen en de handelwijze van sommige karakters zijn op typisch Amerikaanse leest geschoeid. Dat is natuurlijk allesbehalve verwonderlijk waar het verhaal zich afspeelt in een enigszins sinistere omgeving op het Amerikaanse platteland. 

De plot is vrij origineel. De keuze voor de belevingswereld van de hoofdpersoon als centraal thema is sterk. Die is begrijpelijkerwijs obsessief maar lijkt in de gegeven omstandigheden ook realistisch. De ontknoping is weliswaar opzienbarend, maar voor de doorgewinterde thrillerlezer niet helemaal onverwacht. Dat gaat evenwel geenszins ten koste van de kwaliteit van het verhaal.

“Stillhouse Lake” is van begin tot eind een boeiend boek en krijgt als zeer goed vier sterren.

Reacties