Damen & Vandermeeren: Bodemloos


In 2018 kondigde de Belgische uitgeverij Van Halewyck met gepaste trots een thrillertrilogie aan van de hand van de gelouterde Vlaamse schrijfster Hilde Vandermeeren en de bekende strafpleiter Walter Damen. Het eerste deel “Rusteloos” verscheen in dat jaar en kreeg een zeer goede beoordeling. Dat boek eindigde met een spetterende cliffhanger die inderdaad een belangrijke rol speelt in deel twee “Bodemloos” dat in september 2019 van de persen rolde. In 2020 wordt de voltooiing van de serie verwacht met de titel “Meedogenloos”.“Bodemloos” begint met een proloog waarin een oude man in het vissersdorpje Carrasqueira in de haven iets verdachts ziet. Vanwege het slechte weer schenkt hij er geen verdere aandacht aan. Veel later blijkt het om iets belangwekkends te gaan.

Dan betreden enkele oude bekenden uit deel 1 weer de arena. Advocate Kirsten Hartogs werkt in loondienst bij het gerenommeerde kantoor Fontes & Associados in Lissabon waar de onverstoorbare mevrouw Ribeira, bijgenaamd De Sfinx, als office-manager de scepter zwaait. De ervaren en wijze advocaat Antonio Fontes leidt het kantoor op gedreven wijze. Hij wijdt Kirsten in in de geheimen van de advocatuur als een soort mentor. Kirsten slaat zijn raad soms in de wind en trekt haar eigen plan.

“Als ze haar eigen koers wilde varen, dan moest ze de tegenwind erbij nemen. Tegen de stroom ingaan maakt iemand juist sterker. Zich laten meedrijven niet.” (blz. 85)

Ze beseft vooralsnog niet dat de veroorzaker van haar jeugdtrauma het nog steeds op haar gemunt heeft en haar in Lissabon met snode plannen als een schaduw volgt.
Kort na elkaar worden huisarts Roberto Moreira en voormalig maatschappelijk werkster Gabriela Tavares op afschuwelijke wijze vermoord. Als de politie een verdachte oppakt, wendt deze zich rechtstreeks tot Kirsten met het verzoek zijn verdediging op zich te nemen. Ofschoon Fontes haar ten sterkste afraadt de zaak aan te nemen vanwege de publicitaire gevoeligheid met alle risico’s van dien, doet Kirsten dat tóch. En dat heeft in vele opzichten verregaande gevolgen voor haar. De arrogante houding van de verdachte en zijn vrijwel ondoordringbare pantser irriteren Kirsten mateloos, maar ze houdt vol.

De uit “Rusteloos” al bekende onderzoeksjournalist Miguel Rodrigues stort zich ook op de zaak, waarbij hij een ellebogengevecht moet leveren met zijn collega Fernando die vanwege zijn afkomst een streepje voor heeft bij de redactie van de krant. Fernando haalt Miguel meer dan eens het bloed onder de nagels vandaan. Hoe loopt die strijd af?

In cursief gedrukte korte hoofdstukken wordt het verhaal van het uitzichtloze lot van een opgesloten vrouw verteld. Lange tijd blijft het volstrekt onduidelijk om wie het gaat en wat de voorgeschiedenis en het doel van de opsluiting zijn.
Vele spannende ontwikkelingen en verwikkelingen houden de lezer aan het boek gekluisterd. Hij/zij mag die zelf gaan ontdekken.

Hilde Vandermeeren en Walter Damen hebben vorig jaar met “Rusteloos” al bewezen een vruchtbare samenwerking te zijn aangegaan. Het onderhavige boek “Bodemloos” is in alle opzichten een waardig vervolg daarop. De schrijfstijl is onberispelijk. De (door)ontwikkeling van de karakters is vloeiend en steeds interessant, en de compositie van het verhaal is van hoog niveau. Diverse wendingen zijn niet te voorzien doch passen wel logisch in de plot. Die is in al zijn heftigheid subtiel opgebouwd. De sfeertekeningen zijn sterk. Af en toe komt een mooi stijlbloempje langs zoals het volgende.

“De oude visser stond op de steiger en keek naar de hemel, waar de zonsondergang een grillig patroon had gevormd. Het leek wel of iemand de wolken woest aan flarden had gescheurd en voorzien had van een bloedrode rand, daar waar de zon de zeespiegel raakte.” (blz. 158)

De mogelijke sfeer in en de opbouw en het functioneren van een advocatenkantoor worden treffend geschilderd. Zo ook de risico’s van publiciteitsgevoelige strafzaken waar het publiek al dan niet door toedoen van de media het vonnis al heeft geveld. Dan komen er onbeheersbare krachten los in een samenleving die gevaarlijk en intimiderend zijn. Herkenbaar, helaas realistisch en actueel.

“Bodemloos” is een zeer goed boek en krijgt vier flonkerende sterren. En wel extreem helder!

We kijken met spanning uit naar "Meedogenloos", daartoe mede opgezweept door de opnieuw zeer intrigerende cliffhanger aan het slot van dit boek.Reacties