Ferdinand von Schirach: De zaak Collini

Het verhaal van “De zaak Collini” van Ferdinand von Schirach begint op nogal klinische wijze. De in Duitsland wonende Italiaanse fabrieksarbeider Fabrizio Collini zoekt in een hotel de grootindustrieel Meyer op die hij in koelen bloede om het leven brengt en vervolgens vol opgekropte woede verminkt. De gebeurtenis is gruwelijk doch toch vrij beschaafd beschreven.

Collini wordt op eigen aangifte opgepakt en bekent direct zijn daad ten overstaan van onderzoeksrechter Köhler en hoofdofficier van justitie Reimers. Zijn motief blijft volstrekt duister, hij laat daarover niets los.
Collini krijgt de jonge advocaat Caspar Leinen toegewezen. Deze heeft het gevoel van meet af aan voor een verloren zaak te strijden. Dat gevoel wordt nog versterkt als hij de degens blijkt te moeten gaan kruisen met de geslepen en zeer ervaren advocaat Mattinger van de onderneming van het slachtoffer.
Het verhaal maakt dan een uitstapje naar de jeugd van Caspar, diens vriend Philipp en Philipps zus Johanna. Na een dramatische gebeurtenis ontstaat een hechte band tussen Johanna en Caspar.

De rechtszaak van het openbaar ministerie tegen Collini lijkt op voorhand een gelopen race. Maar Caspar Leinen blijkt al zo jong een zeer getalenteerd advocaat. Hij haalt met gedreven onderzoek feiten boven water die een bijzonder licht op de daad van Collini werpen.
De juridisch-technisch zeer grondig en kundig beschreven rechtszaak kent daardoor enkele verrassende wendingen die de lezer ademloos achterlaten.

Ferdinand von Schirach is in Duitsland een topadvocaat. Hij is vanaf 2009 ook gaan schrijven. Von Schirach heeft een uiterst boeiende en haarscherpe schrijfstijl. Zijn taalgebruik is tamelijk zakelijk en wars van beeldspraak en onnodige moeilijke woorden. In korte tijd weet hij de lezer volledig in te palmen met een verhaal van zeer hoog gehalte. De plot is fraai gesmeed en kent een verrassende afloop, die geheel onverwacht is.

Een prachtig verhaal dat de omvang van een novelle –geen woord te veel- nauwelijks ontstijgt, maar inhoudelijk groots is.
Deze schrijver is geen tweede Grisham maar een unieke Von Schirach!

“De zaak Collini” krijgt vier welverdiende sterren.   

Reacties