Lincoln Child: Het datingbureau

Zeer binnenkort verschijnt hier de recensie van het onderhoudende boek "De ware" van John Marrs. Het basisidee van dat boek deed me in de verte terugdenken aan "Het datingbureau" van Lincoln Child. Dit is de recensie van 1 februari 2014 (toen ik nog zeer compacte recensies schreef).


Eden N.V. is een immense rond futuristische computertechnologie opgebouwde organisatie met als doel het regelen van afspraakjes tussen partners met een perfecte match op persoonlijkheidskenmerken. Aldus ontstaan stelletjes van ideale partners die dan ook nog eens voor ideaal nageslacht zullen zorgen.Een van de "superparen" wordt dood aangetroffen in een op zelfmoord duidende situatie door een buurvrouw die op onderzoek uitgaat omdat de baby van het stel maar blijft huilen. Psycholoog Dr. Christopher Lash wordt door Eden aangetrokken om onderzoek te doen naar de achtergronden. De zelfmoord was in de ogen van de organisatie namelijk onmogelijk en kan tot immense imagoschade voor het bedrijf leiden.
Het initiƫle onderzoek leidt tot niets en intussen overkomt een tweede superpaar hetzelfde lot. Meer wordt er niet gezegd over de plot. De lezer staat een intrigerende ontdekkingsreis te wachten.

Lincoln Child heeft het verhaal in prima stijl bijzonder boeiend geschreven en trekt de lezer  gaandeweg in een kolkende stroomversnelling. Als je er eenmaal inzit kom je er bijna niet meer uit. En het zet je en passant ook aan het denken over belangrijke maatschappelijke thema's.
Het basisgegeven van het boek is de maakbaarheid van het leven. Dat onderwerp was al vroegtijdig actueel. En het zal de komende vele jaren niets aan actualiteit inboeten en in vele opzichten de grenzen opzoeken en overschrijden. Een ethisch vraagstuk van ongekende omvang.

“Het datingbureau” is een zeer goed verhaal en verdient vier sterren.

Reacties