Jacob Vis: De Borneodeal


Palmolie is een ingrediënt van talloze levensmiddelen en andere gebruiksproducten. Deze olie wordt gewonnen uit de vruchten van de oliepalm die op grote schaal wordt gekweekt op onder meer het Indonesische deel van het immense eiland Borneo. 
Voor de aanplant van de oliepalm worden sinds 1950 enorme gebieden oerbos gekapt. Dat proces gaat veelal gepaard met aangestoken bosbranden om tot kaalslag te komen waarna plantages worden aangelegd. Deze branden op Borneo bedreigen plaatselijk mens en dier en veroorzaken rookoverlast en smog in Singapore.Dit gegeven ligt ten grondslag aan de eind 2019 verschenen thriller “De Borneodeal” van Jacob Vis. Hoofdpersoon Tjibbe Veenstra zet samen met zijn compagnon Joost Hellweg in West-Kalimantan, een onderdeel van Borneo, een milieuvriendelijke plantage voor duurzame exploitatie van oliepalmen op. Door een moderne benadering blijft het platbranden van het areaal achterwege. Het idee wordt gesteund op hoog niveau door de presidenten Tony Tan van Singapore en Joko Widodo van Indonesië. Doelstelling ervan is het verminderen dan wel wegnemen van de oorzaak van de rookoverlast en de smog in Singapore. 

Veenstra c.s. ondervinden veel tegenwerking van de plaatselijke bevolking waarbij geweld niet wordt geschuwd. Houthandelaar Bob Sikali is een gewetenloze crimineel die een aanslag pleegt op enkele medewerkers van de plantage.

Intussen vindt de negenjarige zoon Dennis van patholoog-anatoom Liam en advocate Jess Heathcliff bij hun vakantie in Singapore op het strand een lijk dat sporen vertoont van geweld van wel heel bijzondere aard. Liam komt op het spoor van een aantal afschuwelijke misdrijven waarbij het om grof geld gaat. De regionale gezagsdragers op Borneo spelen een uiterst dubieuze rol. Corruptie viert daarbij hoogtij.

Velerlei aspecten van menselijke relaties larderen het verhaal. Liefdesperikelen, genetische problemen, overspel, onverwachte aantrekkingskracht, geluk én ongeluk bieden de lezer afleiding bij de intrigerende hoofdlijnen van het verhaal rond de palmolieproductie en de afschuwelijke misdrijven tegen de menselijkheid. Spanning is steeds mooi gedoseerd aanwezig en de afloop is bepaaldelijk onverwacht en mooi gevonden. 
Tjibbe Veenstra wordt met zijn niet aflatende veerkracht de held van het verhaal. De scène in Singapore tegen het eind van het boek is echter wel wat zwaar aangezet. Maar spannend is hij zeker.
De epiloog is vooral, maar niet alleen, voor natuurliefhebbers van grote schoonheid.

Jacob Vis is een begenadigd schrijver. Zijn schrijfstijl is zeer soepel. Met groot  gemak schildert hij in toegankelijke, eenvoudige bewoordingen de taferelen van de verhaallijnen zo beeldend dat de lezer zich veelal ter plaatse waant. De af en toe gebruikte Indische woorden worden met een voetnoot toegelicht, hetgeen het verhaal een extra realistisch karakter geeft. De belangrijkste personages zijn mooi ontwikkeld, of het nu om rechtschapen mensen of om schurken gaat. De gebeurtenissen lijken veelal bijna werkelijkheid te kunnen zijn.
“De Borneodeal” is zonder meer een lezenswaardige en boeiende thriller met rijke schakeringen en karakters in de verhaallijnen. Het boek stelt ook diverse maatschappelijke problemen ter discussie, zowel van ethisch als van ecologisch belang.

Jacob Vis schaart zich, als hij daar niet allang bij hoort, bij de top van de Nederlandse thrillerschrijvers, zo lijkt het in ieder geval met dit boek. Het smaakt naar meer van zijn werk, en deze schrijver heeft gelukkig al veel meer geschreven. Nu nog beschikbare leestijd ...

“De Borneodeal” is een zeer goed boek dat vier glanzende sterren verdient.

Reacties