Librisprijs 2020: de nominaties


De Librisprijs is een van de belangrijkste literaire prijzen in Nederland. De prijs gaat naar de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.Veel lezers kijken elk jaar belangstellend uit naar de lijst met genomineerde boeken. Gisteren zijn de zes overgebleven kandidaten bekendgemaakt. Het is zoals vaak een mooie lijst. Drie van de zes boeken heb ik gelezen. Ik kan volmondig beamen dat ze zonder twijfel op de lijst thuishoren. In alfabetische volgorde van schrijversnaam gaat het om de volgende werken.

Zwarte schuur” (5*) van Oek de Jong is een schitterende roman over de schilder Maris Coppoolse. Het verhaal is overweldigend in zijn vele schakeringen en zijn rijkdom aan prachtige sfeertekeningen. Het is “een gevalletje literaire overmacht” (boekverkoper Manda Heddema).

Uit het leven van een hond” (4*) van Sander Kollaard beschrijft in hoofdzaak een dag uit het leven van Henk van Doorn en diens hond Schurk. Het verhaal is van een welhaast ontroerende eenvoud, en heeft tóch veel diepgang. Kollaard weet “de grootsheid van het kleine te tonen” (NRC), een ervaring die ook de lezer zeker zal hebben bij dit bijzondere boek.

Het derde boek is al even imponerend. “Vallen is alsvliegen” (5*) van Manon Uphoff is een indringende roman met heftige autobiografische elementen rond seksueel misbruik door haar vader. Het verhaal van Uphoff maakt diepe indruk, niet alleen vanwege de hoge literaire kwaliteit maar ook vanwege de beschaafde wijze waarop zij haar grote jeugdtrauma en dat van haar zussen behandelt.

De drie andere boeken op de lijst heb ik niet gelezen. Vanzelfsprekend heb ik dan ook geen mening over “Nachtouders” van Saskia De Coster, “De hoogstapelaar” van Wessel te Gussinklo en “Liefde, als dat het is” van Marijke Schermer. Het zijn ongetwijfeld goede boeken,.

De jury 2020 staat onder voorzitterschap van Ionica Smeets.


In het traditionele filmpje van de uitreiking van de nominaties werd gisteravond gezegd dat twee boeken ontbreken op de lijst. Genoemd werden “Pastorale” van Stephan Enter en “Otmars zonen” van Peter Buwalda. De discussie hierover houdt reeds op met de vaststelling dat de lijst nu eenmaal uit maar zes boeken bestaat.
De bekendmaking van de winnaar is op 11 mei in het tv-programma Nieuwsuur.


Reacties