Gerard Nanne: Een andere waarheid


Na het zeer goede boek “Vergelding” van Gerard Nanne in zijn serie met de aansprekende speurders Jillian Blom, Felix Winner en Paula van Es verscheen in maart 2020 de maar liefst negentiende thriller van zijn hand. “Een andere waarheid” is een standalone met twee verhaallijnen die uiteindelijk mooi samenkomen.De gepensioneerde huisarts Ryan Banks heeft op dramatische wijze zijn echtgenote Sanne verloren. Hij voelt het als een ereschuld jegens Sanne om veertig jaar na dato de nooit opgeloste verdwijning in 1980 van haar broer Sietse Hoeksema tot klaarheid te brengen. Sietse was toen achttien jaar en een veelbelovende tienkamper. Tijdens een trainingsronde in het buitengebied van het Groningse dorp verdween hij van de aardbodem zonder enig spoor. Ryan verblijft tijdens zijn speurtocht in het pension van de zeer zorgzame Marthe Lam. Hij gaat zorgvuldig te werk maar ondervindt veel onuitgesproken weerstand van de wantrouwende inwoners van het dorp.

Dan verschijnt de charmante journaliste Sophie Kistenmaker ter plaatse. Zij doet onderzoek naar het collaborerende gedrag tijdens WO II van de plaatselijke staalfabrikant Frédéric Rousseau. Gaandeweg blijken er raakvlakken te zijn tussen de onderzoeksonderwerpen van Ryan en Sophie. Ze helpen elkaar in hun gedachtevorming en ook bij het benaderen van informanten. En hoewel velen, onder wie ook zijn dochter Sietske, Ryan proberen duidelijk te maken dat zijn zoektocht zinloos en uitzichtloos is, bijt hij zich als een terriër vast in de zaak. En na diverse heftige momenten komt de verrassende oplossing nabij. Hoe loopt dit af?

Gerard Nanne is volkomen ten onrechte nog steeds een relatief onbekende thrillerschrijver in Nederland. Zijn staat van dienst is imposant. De boeken van zijn hand zijn steeds van hoge inhoudelijke kwaliteit. Dat geldt als welhaast vanzelfsprekend ook voor “Een andere waarheid”. 

Het taalgebruik van Nanne is glashelder. In mooie veelal compacte zinnen ontrolt het verhaal zich voor het geestesoog van de lezer. Er is een mooie dosis vaak onderhuidse spanning. En in dit boek is er ook een ontluikende liefde die de lezer een prettig gevoel geeft. 
De karakters van de belangrijkste personen zijn goed uitgesponnen, en de plot is verfijnd zoals steeds bij deze schrijver. De ontknoping is tamelijk verrassend, de structuur van het verhaal is mooi gecomponeerd.

Helaas mag (opnieuw) een kritische noot in deze recensie niet ontbreken. De eindredactie van het boek heeft steken laten vallen. Dat is altijd jammer, maar zeker bij een zo goede auteur als Gerard Nanne. Hij verdient dit domweg niet!
Ofschoon mij dat moeilijk valt, is bij de waardering van het boek volledig van dit vervelende punt geabstraheerd. Het verhaal is zeer lezenswaardig en verdient een brede lezerskring.

“Een andere waarheid” van Gerard Nanne is zeer goed en krijgt vier heldere sterren.

Reacties