Karolien Berkvens: Het uur van Zimmerman

 De in september 2015 verschenen roman “Het uur van Zimmerman” is het debuut van de jonge in Berlijn wonende Nederlandse schrijfster Karolien Berkvens. 


Hoofdpersoon in het verhaal is de weduwnaar Loet Zimmerman die na een al snel mislukte start als leraar veertig jaar als roostermaker heeft gewerkt op het Roggeveen Lyceum. Hij is een bijna obsessief gestructureerd mens bij wie alles om tijd en tijdvakken draait. Met zijn non-conformistische zoon Daniël heeft Loet een mooie en gevoelige relatie die door de schrijfster prachtig wordt uitgewerkt.

Als hij aan het eind van het schooljaar met pensioen gaat, valt zijn afscheidsfeestje in overleg met rector Job Boerhaeve van het lyceum samen met de afsluitende borrel. Loet is een man die niet graag in de schijnwerpers staat en vindt het goed zo. Hij krijgt van Boerhaeve een korte toespraak en een vrij onbenullig cadeau waarvoor hij niettemin dankbaar is. Als hij na het feestje lopend naar huis gaat wordt hij overvallen door een zeventienjarige jongen met extreem donkere ogen die hem zijn horloge afpakt en hem vervolgens mishandelt.

Het horloge had voor Loet een bijzondere betekenis omdat hij het lang geleden bij een bijzondere gelegenheid heeft gekregen en het bovendien symbool van zijn obsessie is.

De overval heeft een traumatiserende werking op Zimmerman. Beelden uit zijn tot dan toe verdrongen verleden met zijn overleden echtgenote doemen regelmatig op. Tevens krijgt hij last van achtervolgingswaan. Als de politie hem niet serieus neemt, komt hij zelf op ongekende wijze in actie om zichzelf en have en goed te beschermen…….

 Karolien Berkvens speelt op een zeer vaardige wijze met taal. Ze schrijft onberispelijk soepel proza met mooie korte maar krachtige zinnen. De karakters zijn levensecht en worden fraai uitgediept. Ook de gebeurtenissen worden zonder opsmuk sterk beeldend geschetst. Het verhaal kent hier en daar bescheiden en mooi gedoseerde onderkoelde humor.

Af en toe zijn zinnen in het verhaal bijna poëtisch geladen. Zo is over het einde van de schooldag een zin te lezen die geheel past bij het karakter van Loet:

 “De stilte die de leerlingen hebben achtergelaten is geruststellend en de donkere lokalen in het oude gebouw boezemen hem telkens ontzag in.”

 De schrijfster is wars van gezochte metaforen wat het boek zeer plezierig leesbaar maakt. Het verhaal behandelt beladen thema’s als zinloos geweld, angst, trauma’s en verlies van de geliefde. Berkvens doet dat schijnbaar moeiteloos op een natuurlijke manier. Als de lezer eenmaal is begonnen aan het boek is het vrijwel onmogelijk het nog weg te leggen. Het boeit tot en met de laatste bladzijde.

 Karolien Berkvens heeft met “Het uur van Zimmerman” een wonderschoon boek van zeer hoge kwaliteit geschreven dat vijf sterren verdient !

N.B. Dit boek werd gevolgd door het prachtige "Zoon van Berlijn".

Reacties