Ilja Gort: Bed en Breakfast

 Ilja Gort is zeer veelzijdig. Na een succesvolle carrière als drummer en componist kocht hij een chateau in de buurt van Bordeaux waar hij al jaren prima wijn produceert. De “Chateau La Tulipe” behoort tot het vaste assortiment van Albert Heijn en is in verschillende varianten een smaakvolle, populaire wijn.

Ilja is ook bekend als presentator van tv-programma’s waarin hij onder meer als wijngids maar met velerlei andere onderwerpen door Frankrijk, Spanje en Italië trok. En schrijven is ook al een belangrijk deel van zijn leven. Inmiddels is zijn bibliografie tamelijk indrukwekkend.

Zijn vorige boek “Godendrank” dateert uit april 2020 en draagt in de amusante zoektocht van hoofdpersonen Abel en Angela Jongbloed naar een wijnchateau losse autobiografische elementen in zich.Het nu verschenen “Bed en Breakfast” is duidelijk een vervolg op “Godendrank”. De verkoop van de nieuwe wijn van het wijndomein Mas des Anges in het lieflijke plaatsje Soissant-sur-Cêze loopt niet naar wens. Abel en Angela zien daardoor financiële problemen aankomen die zij het hoofd denken te kunnen bieden met een nieuwe activiteit. Ze richten een deel van hun behuizing in als bed en breakfast. De ingrijpende verbouwing van vijf kamers wordt uitgevoerd door de plaatselijke klusjesman Pierre die van alle markten thuis is. Het verblijf van de eerste gasten verloopt desastreus. Niet alleen blijken zij extreem veeleisende en vervelende mensen te zijn maar ook in de logistiek gaat van alles fout. De altijd optimistische en goedgeluimde Abel trekt er lering uit. Als zich nieuwe gasten aandienen, reageert Abel als volgt.

“Abel onderdrukte de neiging om het gekreun van een walvis in barensnood na te doen. In plaats daarvan maakte bij brommende geluiden waarmee hij enthousiasme poogde uit te drukken.”

De beschrijvingen van sommige gasten zijn veelal grappig en karikaturaal waarbij Gort een origineel taalgebruik heeft.

“Zijn vrouw was lang en mager, haar platinagrijs geverfde haar geknipt in een soort playmobilkapsel, wat de indruk van een wandelende ijspegel nog versterkte.”

Na een bezoek van een televisieploeg uit Nederland die geheel andere intenties heeft dan Abel en Angela denken, komen er opnieuw extreem lastige klanten. De heer Hiepstra is wel het summum. Aan zijn verblijf komt een abrupt einde.

Dan blijkt de waarschuwing van burgemeester Jean-Claude Bobal aan Abel om voldoende afstand te houden van Pierre niet ongegrond. De klusjesman blijkt ook criminele aspiraties te hebben en daardoor raakt Abel –zoals de ondertitel van het boek zegt- verstrikt in de misdaad.

Het slot van het verhaal is met een ernstige ondertoon heel vermakelijk, met een schitterende rol van de negentigjarige dorpsgenote en scherpschutter Fifi. De epiloog sluit af met een ijzersterke cliffhanger, waardoor duidelijk is dat er een vervolg komt op dit boek.

Opnieuw heeft Ilja Gort een erg leuk verhaal uit zijn ”dikke schrijversduim”  gezogen. Zijn schrijfstijl is zorgvuldig, lichtvoetig en oorspronkelijk. Gort weet de karakters en omstandigheden in originele bewoordingen te treffen. De dosis humor in het verhaal is omvangrijk, maar ook heerlijk en geen overdosis. Ernstige thema’s als drugscriminaliteit en onaanvaardbaar menselijk gedrag zijn overgoten met een licht sausje waardoor de lezer zeer genoeglijke uren met het boek doorbrengt.  

De eindredactie van het boek verdient een pluim. Het heeft er alle schijn van, dat het boek foutloos is, en dat wordt zelden vertoond.

“Bed en Breakfast” is een absolute aanrader voor lezers die in de ernst des levens weer even wat lichte kost willen. Het boek is in zijn genre zeer goed en verdient vier glanzende sterren.

Reacties

Een reactie posten