Uitgeverij Balans: Een winter vol verhalen

 In november 2020 bracht Uitgeverij Balans een fraaie hardcover uit met niet minder dan eenenvijftig korte verhalen van evenzovele auteurs. Het boek beleefde een maand later al zijn tweede druk. De bundel draagt de titel “Een winter vol verhalen”, doch laat u niet in de war brengen door die titel. Afgezien van enkele verhalen waarin Kerstmis een rol speelt, zijn de meeste verhalen tijdloos en daarmee in elk jaargetijde te lezen.De uitgever heeft, zijn naam waardig, een fraaie balans gevonden in zowel bekende en minder bekende schrijvers als in diversiteit van de onderwerpen. De verhalen zijn alfabetisch gerangschikt op achternaam van de schrijver. Het gaat veel te ver om hier inhoudelijk op de vele verhalen in te gaan, maar een paar zijn in het bijzonder vermeldenswaardig zonder de anderen tekort te doen.

“Hotel Hospitaal” van Robert Alberdingk Thijm is van een wonderschone humor. Maarten Asscher schrijft boeiend over de ontmaskering van de patser Eduard, werkelijk hilarisch. De verhalen “Hotel Adler” van Merijn de Boer, “Jappenkamp” van Jan Brokken, “Heimwee” van Jeroen Brouwers, “De grote Satan” van Ian Buruma over de merkwaardige Amerikaanse Marjorie Taylor Greene, “Engelenhaar” van Peter Buwalda, “Drie redenen om seks te weigeren” van Marita Mathijsen over de bizarre ouderwetse katholieke leer over seks in het huwelijk en “Casanova” van Rosita Steenbeek over een begrafenis in Venetië zal de lezer niet snel vergeten.

Ook namen als Adriaan van Dis, Thera Coppens, Jessica Durlacher, Maarten ’t Hart, Daniela Hooghiemstra, Atte Jongstra en Tom Lanoye staan garant voor een mooi essay. Veel, zo niet de meeste indruk maakt “Het vertrek” van Carel Peeters, een prachtig en ontroerend verhaal over een toevallige, trieste ontmoeting.

Bijzondere vermelding verdient het ultrakorte, maar wonderschone poëtische verhaal “Het landschap aan het woord laten” van Jannie Regnerus, van wie het mooie boek “Het wolkenpaviljoen” met haar zeer oorspronkelijke schrijfstijl hier eerder werd besproken.

Met deze fraaie verzameling van maar liefst 419 bladzijden proza en een beetje poëzie in een prachtige, uitstekend geredigeerde editie heeft Uitgeverij Balans een zeer lezenswaardig boek in de markt gezet. En zoals hiervóór al gezegd, laat u niet in de luren leggen door de titel.

“Een winter vol verhalen” laat zich evengoed lezen op een aantal warme zomeravonden. Het is gewoonweg een tijdloos boek van hoge kwaliteit, goed voor vele uren ongebreideld leesplezier.

 

 

Reacties