Gerard Nanne: De dochter van Maria Kalkman

 Na de zeer goede standalone “Een andere waarheid” van Gerard Nanne verscheen in april 2021 een nieuwe thriller rond het vertrouwde rechercheteam.  Hoofdinspecteur Jillian Blom, inspecteur Felix Winner en forensisch rechercheur Sjoerd van Tongen zijn na het ook zeer goede “Vergelding” weer terug in beeld in “De dochter van Maria Kalkman”, maar liefst de achttiende thriller van Nanne.Het verhaal begint bij het overlijden van makelaar Anton Koopmans, die aan zijn stervensbegeleidster een door hem vele jaren meegedragen geheim toevertrouwt. Dan wordt het al snel onheilspellend. In een park wordt een man aangevallen door een vechthond die hem in enkele ogenblikken doodt. Er lijkt doelgerichte opzet in het spel. Mevrouw Gravenmaker is op afstand getuige van het vreselijke voorval en kan na enige tijd om op adem te komen wat nuttige informatie aan de recherche verstrekken. De identiteit van het afschuwelijk verminkte slachtoffer wordt met de nodige moeite achterhaald. Het blijkt te gaan om een gescheiden advocaat wiens ex-echtgenote Alice Veldboer met haar nieuwe partner Jorg in Italië woont.

Niet veel later wordt een tweede man gedood op vrijwel identieke wijze. Er is een opvallend dubbel dwarsverband met de eerste dode. En daar blijft het niet bij. De houder van de vechthond, naar het lijkt een stafford, gaat als een dolle tekeer en maakt met de hond een hele reeks slachtoffers.

Intussen komt oude bekende Paula van Es die de politiedienst had verlaten om te gaan werken in het Italiaanse restaurant van haar liefde Donna, op aanraden van Felix Winner terug. Zij draait dankzij haar oude ervaring in het recherchewerk meteen volop mee in het onderzoek. Vanwege het bijzondere karakter van de zaak besluit Jillian Blom op advies van haar collega Sjoerd van Tongen tegen de wens van haar chef in een vooraanstaand hondengedragsdeskundige te hulp te roepen. Deze Aletta Blanchard levert een belangrijke bijdrage in de zaak. Die blijkt samenhang te vertonen met een dramatische gebeurtenis in 1987 waarbij een vrouw om het leven kwam door de schuld van anderen. Daarnaast zorgt Aletta ook nog eens voor een vleugje onvervalste romantiek.

Als de ontknoping nabijkomt, raakt Paula in uiterst benarde omstandigheden. Na een race tegen de klok volgt een daverende slotakte.

Gerard Nanne is onbegrijpelijk genoeg nog steeds een relatief onbekende thrillerauteur in Nederland. Hij heeft inmiddels een grote staat van dienst met vele kwalitatief hoogstaande boeken. Zijn schrijfstijl wordt gekenmerkt door helder taalgebruik met veelal korte, krachtige zinnen. De vaste karakters maar ook de louter het desbetreffende verhaal bevolkende personages zijn goed ontwikkeld. De lezer krijgt al snel een helder beeld en wordt gemakkelijk het verhaal ingetrokken.

De plot van “De dochter van Maria Kalkman” is op zichzelf goed bedacht. De methode waarvan de dader van de moorden zich bedient, is zeer onorthodox en origineel. Het is publiek geheim dat de hondenvechtsport een nog steeds duistere activiteit is. Voor zowel hondenliefhebbers als andere mensen met gezond verstand is duidelijk dat dergelijke praktijken volledig uitgebannen zouden moeten worden. Maar ondanks halfslachtige pogingen van overheidswege lukt dat niet. Het is nog steeds een maatschappelijke thema. Nanne heeft dat in deze thriller vervlochten.

Het verhaal van dit boek is goed van structuur en zodanig opgezet met korte hoofdstukken dat het zeer gemakkelijk leesbaar is. Plezierig is ook dat de eindredactie deze keer wél gedegen is gebeurd.

Een minpuntje is dat er nogal wat toevalligheden een rol spelen in onder meer de kennis en de mogelijkheden van de dader om toe te slaan. Die zijn niet steeds even realistisch. Daardoor verdient dit boek niet de kwalificatie “zeer goed”, maar het is wel meer dan goed.

“De dochter van Maria Kalkman” is een lezenswaardige thriller en krijgt daarom drie-en-een-halve ster.

 

Reacties