Jeroen van Merwijk: Zo moeten mensen zijn

 Op 3 maart 2021 overleed cabaretier en schilder Jeroen van Merwijk op 65-jarige leeftijd. Hij was al enige tijd ernstig ziek en ging daar op zijn kenmerkende, cynische en tegelijk positieve manier mee om. Zelfs schreef hij er een boek over met de confronterende titel “Kanker voor beginners”.
Een prachtige, indrukwekkende documentaire die recentelijk op de tv werd uitgezonden, luidde zijn onvermijdelijke, diep betreurde afscheid in.

In februari 2021 bracht B for Books in de onvolprezen reeks Literaire Juweeltjes het boekje “Zo moeten mensen zijn” uit. Het is een terechte ode aan een veelzijdige kunstenaar. Wij zagen hem een paar jaar geleden in de schouwburg samen met Harrie Jekkers. Die voorstelling maakte op ons diepe indruk.Het boekje heeft zoals in de serie gebruikelijk een zakformaat met hardcover. Het bevat zesendertig zeer gevarieerde teksten van Van Merwijk. Ze ademen alle diens fenomenale taalgevoel, en nu eens de bijtende satire en dan weer de vrolijke spot waarmee hij de ondergang van de mensheid en de natuur bezong. Het gefaseerd lezen ervan is een waar genot.

Het lichtvoetige gedicht “Martine” is een van de vele pareltjes. Helaas is het door het auteursrecht en/of het copyright niet toegestaan het hier weer te geven. De inmiddels zeer grote serie Literaire Juweeltjes kent vele hoogtepunten, en dit is er zeker een van. En dan te weten dat die mooie boekjes met een prijs van slechts € 1,99 minder kosten dan één kop koffie buiten de deur, het is bijna onvoorstelbaar.

Ten zeerste aanbevolen!

Reacties