A.L. Snijders overleden

 


Vanochtend is de uitvinder en grootmeester van het Zeer Korte Verhaal (ZKV) A.L. Snijders (pseudoniem van Peter Müller) overleden. Hij is 83 jaar geworden.

Jarenlang genoten mijn echtgenote en ik vrijwel elke zondagochtend rond kwart voor negen van een door hem op de radio voorgelezen nieuw ZKV. Dat werd steevast voorafgegaan door een speels en interessant gesprekje tussen presentator Niels Heithuis en de meester zelve. Zijn voorleeskunst was ongeëvenaard.

Zijn uitgever AFdH bundelde periodiek enkele honderden van de verhalen in een fraaie uitgave. De meest recente met de titel “Tat Tvam Asi” (Sanskriet voor “Dat ben jij”) ligt hier klaar om in een ruim tijdsbestek te worden gelezen. 


Eerder werd hier gepaste aandacht besteed aan de boeken “Het oog van de naald” en “Doelloos kijken”. Ook zijn er diverse Kuijpjes over A.L. Snijders: “A.L. Snijders, een fenomeen”, “A.L. Snijders, een literair fenomeen” en “A.L. Snijders, een inkijkje”.

De Volkskrant en de NRC plaatsten op 8 juni mooie necrologieën.

Met de dood van Müller verliest Nederland een scherpzinnig, autonoom denkend en bovenal aimabel man. Zijn vele bewonderaars zullen hem ten zeerste missen.  

Reacties