Eva García Sáenz de Urturi: Aquitanië, land van water

 De Spaanse wetenschapper en auteur met de welluidende naam Eva García Sáenz de Urturi debuteerde in het Nederlandse taalgebied op waarlijk verpletterende wijze met haar fenomenale trilogie over en rond Vitoria, de hoofdstad van Spaans Baskenland. 

De thrillers “De stilte van de witte stad” (2019; 5*), “De riten van het water” (2019; 5*) en “De heren van de tijd” (2020; 5*) zijn van ongekende schoonheid. En de waardering van driemaal vijf sterren is hier extreem zeldzaam. Daardoor waren de verwachtingen over het nieuwe boek van (kortheidshalve) García buitengewoon hooggespannen.


Gisteren (22 juni 2021) kwam de historische roman “Aquitanië, land van water” uit. Het verhaal speelt zich af in de twaalfde eeuw in Frankrijk. Het is gebaseerd op werkelijke gebeurtenissen in het leven van Eleonora, dochter van de hertog van Aquitanië. Dat is de regio in het zuidwesten van Frankrijk rond Bordeaux. In oude tijden was dat het meest welvarende deel van Frankrijk. In het jaar 1137 sterft Willem X, de vader van Eleonora, onder verdachte omstandigheden in het Spaanse Compostela. De vroegrijpe dan dertienjarige Eleonora lijkt al een strategisch denker en trouwt na een eerdere verregaande romance met haar oom Raymond van Poitiers met de zeventienjarige Lodewijk, zoon van koning Lodewijk VI uit het huis van Hugo Capet. Eleonora denkt daarmee wraak te kunnen nemen op haar schoonvader Lodewijk VI, die volgens haar de moordenaar van Willem X is. Deze Lodewijk VI komt tijdens de bruiloft van Lodewijk VII en Eleonora onder al even verdachte omstandigheden om het leven.

De jonge Lodewijk weigert de huwelijksconsummatie omdat hij op slinkse wijze het doel van Eleonora met dit huwelijk te weten is gekomen. De monnik Suger speelt in het verhaal een belangrijke rol en raakt door de weigering van Lodewijk in een lastig parket als benodigde getuige van de huwelijksnacht. Als het jonge paar zich in Parijs heeft gevestigd, krijgt Eleonora veel last van haar lijfwacht Thierry Galeran die zich tegenover zijn koningin dominant en onaangenaam gedraagt.

Lodewijk VII gaat enkele malen met zijn leger op veldtocht en belegert onder meer Poitiers waarbij hem een naargeestig ongeluk overkomt. Bij de belegering van Vitry in 1143 vindt er een afschuwelijk voorval plaats waardoor Lodewijk getraumatiseerd raakt. Na vele andere gebeurtenissen neemt Eleonora in 1149 op gruwelijke wijze wraak op Galeran die haar vele jaren heeft dwarsgezeten. Het verhaal eindigt ook in dat jaar.

Eva García Sáenz de Urturi is een begenadigd schrijfster. Daarvan gaf zij zeer overtuigend blijk in de fantastische trilogie “De witte stad”. In dit nieuwe boek is haar schrijfstijl zeker ook goed, maar de echte magie in de beschrijvingen zoals in De witte stad ontbreekt in dit verhaal. Er zijn erg veel personages en ook zeer veel gebeurtenissen waardoor het soms lastig is de verhaallijn vast te houden.

 De schrijfster heeft zich voortreffelijk ingelezen in de historie rond Eleonora. Het lezen over het Franse leven en de Franse gebruiken in de twaalfde eeuw is boeiend en verrijkend. In dat opzicht is “Aquitanië, land van water” zeker een goed boek. Voor de échte liefhebbers van op feiten stoelende historische romans zal het de kwalificatie “goed boek” nog wel enigszins overtreffen. Een waardering van drie-en-een-halve ster is daarmee het eindresultaat. 

Reacties

  1. Ik had deze titel toevallig net genoteerd, dus dank voor je bespreking en de tip van de trilogie!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten