Toon Tellegen: Ze wisten er meer van

 Arts, schrijver en dichter Toon Tellegen heeft een zeer grote hoeveelheid korte verhaaltjes geschreven over dieren. Zij bevatten veel symboliek over de (on)hebbelijkheden van de mens, maar ze zijn door het eenvoudige en heldere taalgebruik in feite geschikt voor alle leeftijden.

In 2018 besprak ik de forse bundel “Misschien wisten zij alles” die in 624 bladzijden maar liefst 313 verhaaltjes herbergt. Er bleek nog een overtreffende trap te komen. Vorig jaar (2020) verscheen de nog veel dikkere bundel “Ze wisten er meer van” met als ondertitel “Veel meer verhalen over de eekhoorn en de andere dieren”. 

In niet minder dan 1033 bladzijden komen vele dieren voorbij. Het boek is onderverdeeld in negen series verhaaltjes waarin steeds een ander dier centraal staat en vele andere dieren ook een rol spelen.

Achtereenvolgens staan de egel, de sprinkhaan, de kikker, de krekel, de olifant, de stoftor, de muis, het nijlpaard en de mier in het middelpunt. Elk verhaaltje is ten hoogste twee bladzijden lang. Dat maakt (ook) dit boek tot een ideaal voorleesboek. En zoals gezegd: voor jong en oud. Voorlezen aan kinderen, kleinkinderen en ook aan echtgenoot of echtgenote is met Tellegen in dit geval een bijna eindeloos genot. Er valt veel te ontdekken, maar ook zonder de vaak diepere betekenis te zien verveelt het niet snel. Toch zijn de thema’s rond één dier soms wel wat erg ver uitgesponnen. Wat dat betreft had het wat minder gemogen.

In het Kuijpje van 28 februari 2021 staat een prachtig verhaal over de sprinkhaan en de duizendpoot volledig weergegeven. “Ze wisten er meer van” biedt in een fraai uitgevoerde hardcover een schat aan verhaaltjes.

 

  

 

  

Reacties