Ineke Riem: Herinneringen van een zeemeermin

 Uit de fraaie serie Literaire Juweeltjes van Uitgeverij B for Books zijn hier enkele boekjes besproken, zoals “Dalurenkaart” van Levi Weemoedt en “Zo moeten mensen zijn” van de betreurde Jeroen van Merwijk. Eind november 2021 verscheen “Herinneringen van een zeemeermin” van Ineke Riem. Op de interessante boekenblog lalageleest.nl trok de lovende bespreking van “Onderwaterverhalen” van deze schrijfster een tijdje geleden al mijn aandacht.


Het nu verschenen Juweeltje is een waar pareltje. Vier korte verhalen in netto tweeĆ«nvijftig kleine bladzijden, dat is een onwaarschijnlijk moeilijke opgave. Maar Ineke Riem is daarin glansrijk geslaagd. In “De leugens van Hans Christiaan Andersen” geeft een jong meisje haar versie van een sprookje.

“Twee eeuwen geleden is het verhaal van mijn jeugd gestolen door een sprookjesschrijver die er niks van begreep. Vergeet zijn onzin. Ik vertel je het echte verhaal – voor zover ik het heb kunnen terugvinden in de stoffige archieven.”

In “Tesselschade” heeft de vrouwelijke hoofdpersoon, in de zee peddelend op een longboard, een ontmoeting met een bultrug. Op wonderbaarlijke wijze leidt het verhaal naar de legendarische dichteres uit de zeventiende eeuw Maria Tesselschade.

Ontroerend is “Grote roze vogel” over het overlijden aan covid van de moeder van de schrijfster.

“Je beseft de volle omvang van je liefde voor iemand, je ziet overal regenbogen, je verwondert je dagelijks over het mysterie dat leven heet.”

Het laatste verhaal “Voorbereidende aardrijkskunde” gaat over de fascinatie van een jong meisje voor de aarde en de natuur in al zijn verschijningsvormen. Dit schitterende verhaal staat blijkens de verantwoording ook in “Onderwaterverhalen”.

Ineke Riem heeft een buitengewoon mooie schrijfstijl. In fraaie korte zinnen met zorgvuldig gekozen woorden schept zij onmiddellijk een beeld waarin de lezer zich moeiteloos kan terugtrekken uit de dagelijkse beslommeringen. De verhalen zijn zonder uitzondering zeer onderhoudend en getuigen van een rijke fantasie die gepaard gaat met een groot schrijverstalent.


Dit boekje is een absolute aanrader voor eenieder die van lezen en de schoonheid van taal houdt!

Reacties