René Appel: Ik en mijn mobiel

 In de onvolprezen serie Literaire Juweeltjes verscheen in januari 2022 een boekje met twee korte verhalen van René Appel. Hij is de grootmeester van de psychologische thriller, geënt op het alledaagse leven.


Het eerste verhaal “Ik en mijn mobiel” is niet eerder gepubliceerd in het Nederlands. Het bevat een waarschuwing voor de toenemende verslaving van velen aan de mobiele telefoon.

Studente Lyanne Mourits wordt ’s morgens wakker met haar mobiel geklemd in haar linkerhand. Ze kijkt daar niet van op, omdat ze vaak rond middernacht in bed nog met dat apparaat bezig is. WhatsApp, Instagram, YouTube en Facebook strijden immers dag in dag uit om voorrang door veronderstelde vaak onzinnige prioriteit. Lyanne krijgt haar mobiel evenwel niet meer los uit de greep van haar hand, ondanks de hulp van diverse mensen. Wat nu?

Het tweede verhaal dateert uit 2009, maar is nog actueel. De korte thriller “Hittegolf” begint met een man die Sandra, de vriendin van puber Jeroen, begluurt terwijl zij topless zonnebaadt in de tuin. Als Jeroen en Sandra daarna ’s avonds laat uitgaan, loopt het fout tussen de twee. Sandra gaat verongelijkt alleen op de fiets naar huis en verdwijnt spoorloos. Jeroen spreekt zichzelf meermaals tegen in gesprekken met zijn moeder Linda en met de politie die onderzoek doet. Hij wordt opgepakt.

Als Linda laat in de avond thuiskomt zonder huissleutel, haalt zij de reservesleutel bij de buurman. Dan neemt het verhaal een bloedstollende wending, waarbij de fantasie van de lezer tot het uiterste wordt geprikkeld.

Goede wijn behoeft geen krans, zo luidt een oud gezegde. Dat geldt zowel voor René Appel als voor de serie Literaire Juweeltjes. De twee verhalen in dit Juweeltje zijn pareltjes. En met zijn “Ik en mijn mobiel” betreedt Appel ook nog eens paden die hij niet eerder heeft begaan. Ook hier toont hij zich een groots verteller.

Dit is een zeer lezenswaardig boekje dat voor een habbekrats in de boekwinkel ligt. Lezen!

Besprekingen van andere Juweeltjes:

Jeroen van Merwijk: Zo moeten mensen zijn

Levi Weemoedt: Dalurenkaart

Ineke Riem: Herinneringen van een zeemeermin

Besprekingen van boeken van René Appel:

Dansen in het donker

Verzwegen

Overschot

Reacties