Gert-Jan van den Bemd: Na de val

Gert-Jan van den Bemd is wetenschapsjournalist, publicist en beeldend kunstenaar. Twintig jaar lang verrichtte hij wetenschappelijk onderzoek naar osteoporose en kanker in het Erasmus MC. Zijn debuut als schrijver maakte hij in 2018 met “De verkeerde vriend”. Dat boek werd zeer goed ontvangen.

In september 2019 volgde “Na de val” dat nu hier besproken wordt als prelude op het nieuwe boek van Van den Bemd dat in mei 2022 zal verschijnen.


Sofie is de dochter van hoogleraar Ward Nauta en diens vrouw Hilde. Haar moeder is enkele dagen na haar geboorte overleden. Sofie heeft één broer die in New York woont. Deze Max werkt bij de Verenigde Naties en heeft nagenoeg geen contact met zijn vader en zus. Zij zijn min of meer gebrouilleerd.

Als Ward plotseling overlijdt, staat Sofie in haar eentje voor de taak om het huis én het appartement van Ward te ontruimen en in de verkoop te doen. Max helpt haar daarbij in het geheel niet. Sofie besluit de omvangrijke en kostbare boekencollectie van Ward te schenken aan diens universiteit. Dat gaat evenwel niet op rolletjes als in enkele van de boeken oude foto’s worden aangetroffen die op een naargeestige wijze zijn bewerkt door iemand. 

Dr. Camiel van Oostrum, de hoofdbibliothecaris van de uni, eist dat de hele collectie wordt doorgelicht alvorens de schenking wordt aanvaard. Dat werk gebeurt door de promovendus Olivier Gaastra, die daarbij wordt geholpen door Sofie. Er ontstaat op opmerkelijke wijze een band tussen deze twee.

Nadat de lezer even terug in de tijd is gevoerd naar het leven van Sofie in een studentenhuis, komen allerlei bijzonderheden aan het licht over de levenswandel van Ward. Hij had zonder dat Sofie ervan wist een losse relatie met een jonge vrouw met verregaande gevolgen. Deze jongedame heeft ook een relatie met een ander personage in het verhaal.

Sofie probeert op alle mogelijke manieren te achterhalen wie de “dader” is van het walgelijk bewerken van de betrokken foto’s. Op spitsvondige wijze onderzoekt ze de mogelijkheden. 

Met haar ouders bekijkt ze oude fotoalbums, ze gaat op bezoek bij Max in New York, en ze heeft een uitvoerig gesprek over het verleden met Juliette van Oostrum, de echtgenote van Camiel. Bij dat laatste komen openbarende details op tafel over de levenswandel van de vriendengroep van onder meer Ward, Camiel en huisarts Justus de Brouwer, die het bij het overlijden van Ward niet zo nauw nam met de regels die een huisarts in acht moet nemen. Zij waren mede als lid van een muziekband al vele jaren met elkaar bevriend.

Op fraaie wijze ontvouwt de plot zich uiteindelijk, en dat in tamelijk onverwachte richting.

Gert-Jan van den Bemd is een begaafde schrijver. Dat wordt al snel duidelijk uit zowel de bijzondere opbouw van het verhaal als het uiterst soepele taalgebruik. De schrijfstijl is helder, beeldend en toegankelijk. Gemakkelijke zinnen scheppen snel een gedetailleerd beeld van de personages en gebeurtenissen. 

De schrijver beweegt zich spelenderwijs door de tijd en weet met minimale middelen een lichte onderhuidse spanning in het boek te scheppen. Wie heeft de “mishandeling” van de foto’s op zijn/haar geweten en wat is er nu eigenlijk met Hilde gebeurd? Gerezen vermoedens worden ontzenuwd en aan het einde van het verhaal wordt alles duidelijk.

“Na de val” is een zeer goed boek dat vier fraaie sterren verdient.

Het uitkijken is nu naar zijn komende opvolger “Branco & Julia”. 

Reacties