Cilla & Rolf Börjlind: Zwarte dageraad

De nieuwe Börjlind  "De Samaritaan" is onderweg! Ineens realiseer ik me dat door de aanvang van deze blog in april 2018 de recensies van de eerste drie delen van deze fantastische serie hier niet zijn gepubliceerd. Daar gaan we wat aan doen! Hier is "Zwarte dageraad". 

In 2013 veroorzaakte het debuut “Springvloed” van Cilla en Rolf Börjlind een schokgolf in de al bepaaldelijk niet rimpelloze vijver van Scandinavische thrillerschrijvers. Dit prachtige boek werd in 2014 gevolgd door “De derde stem” dat bijna even goed als zijn voorganger was.

De harmonische reeks gaat in 2015 verder met “Zwarte dageraad” van welk boek uiteraard veel werd verwacht door de liefhebbers. Hoe maak je die hooggespannen verwachtingen als schrijversechtpaar waar? Welnu, dat gaat aldus…….

 


De driejarige uit Ghana geadopteerde Emelie Andersson wordt al spelend in Arild vrijwel onder het oog van haar oma Judith op misselijkmakende wijze omgebracht. De ervaren rechercheur Sven Svensson is de leider van het onderzoek. En ook de uit de vorige boeken bekende Mette Olsäter, Olivia Rönning en Tom Stilton verschijnen als meer of minder formele onderzoekers van de gruweldaad ten tonele.

Niet veel later wordt de zevenjarige ook al allochtone Aram Mellberg op identieke wijze vermoord aangetroffen door Erik Adolfsson. Arams moeder Jian is een strijdster tegen racisme en is actief met het ontmaskeren van op internet opererende racistische haatzaaiers.

Daartoe behoren onder meer leden van de neonazistische groepering Zweeds Arisch Verzet van wie Mans Berntsson en Jonas Eriksson nadrukkelijk op schokkende wijze in beeld komen.

Er lijken dwarsverbanden te zijn met enkele niet opgeloste oude moorden zoals die op de getinte prostituee Jill Engberg. Pathologe Marianne Boglund, ex-geliefde van Tom, komt met een zeer verrassende onthulling die het onderzoek een even concrete als moeilijk hanteerbare richting geeft.

Ook de mysterieuze gebeurtenissen rond de sekssekte (!) van Stellan en Barbro Eklind hebben grote invloed op de voortgang ervan.

Als dan de van een Jamaicaanse zanger hoogzwangere Jenny Unger wordt ontvoerd en de opmerkelijke vrouw Aditi uit Thailand naar Zweden komt, stijgt de spanning in het verhaal tot het kookpunt.

De plot blijkt zeer ingenieus te zijn en de ontknoping houdt de lezer aan het boek gekluisterd tot en met de laatste bladzijde.

 Cilla en Rolf Börjlind zijn zeer gerenommeerde scenarioschrijvers, zij hebben onder meer de scripts van maar liefst 26 films over de speurder Martin Beck op hun naam.

Het taalgebruik in “Zwarte dageraad” verraadt wederom hun vaardigheid met de pen en is van buitengewoon hoge kwaliteit. Vloeiende gemakkelijk leesbare zinnen met een sterke beeldende kracht geven de lezer heel snel het gevoel middenin het verhaal te zijn beland. De karakters zijn sterk vormgegeven en de scènes worden fraai en minutieus beschreven. De compositie van het verhaal is niet al te ingewikkeld maar wel zeer intrigerend. Verrassingen zijn niet van de lucht, dat geldt tot het einde van het verhaal. Vaart en spanning ontbreken geen moment en ook emoties en ontwikkelingen in het privéleven van de hoofdpersonen komen volop aan bod.

De Börjlinds hebben met het schrijven van dit boek wederom een topprestatie geleverd die met vijf sterren wordt gehonoreerd.

 

Reacties