Charles den Tex: De Repair Club

Charles den Tex is onmiskenbaar een van de beste Nederlandse thrillerschrijvers. Zijn bibliografie is indrukwekkend en bevat diverse uitstekende boeken. Lang geleden maakten onder meer “Cel” en “De vriend” grote indruk op mij. Zijn twee meest recente “Bot” (2016; 4*) en “Verloren vrouw” (2019; 4*) zijn hier besproken.


In april 2022 verscheen de spionagethriller “De Repair Club”. John Antink is gepensioneerd chef en financieel specialist bij de Inlichtingendienst. Hij is al vele jaren gehuwd met Vera die in de actieve jaren van haar echtgenoot gewend is geraakt aan mysterieuze methoden om diens handelwijze op diverse terreinen geheim te houden. Daarbij vervult de opmerkelijke priester Bastiaan Werkendael onder omstandigheden een schakelfunctie.

Met George Kasteel, Jaap Veldgraaf en Lydia Wilmen vormt John de Repair Club, ogenschijnlijk een groepje hobbyisten dat zich bezighoudt met het gratis repareren van defecte elektrische apparaten. Maar er (b)lijkt meer achter te zitten.

In de jaren tachtig werkte Antink onder de naam Max Danzler als geheim agent in de DDR. Bij een klusje voor de Repair Club wordt hij onverwacht geconfronteerd met zijn verleden in Dresden door een ernstige dreiging van de kant van een ogenschijnlijke klant van de Club tijdens een reparatiesessie.

Nu vraagt zijn opvolgster Alisja Calder, de Directeur-Generaal van de Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, zijn hulp in een politiek uiterst gevoelige kwestie. Uitgelekt is dat Nederland een terroristische organisatie genaamd Jabhat-al-Shamiya in Syriƫ financieel steunt. Dat leidt tot grote onrust op het verantwoordelijke ministerie en bij het kabinet. John krijgt de taak het lek boven water te brengen. Via dossieronderzoek van oude, topgeheime kwesties door John komt zijn verleden in Dresden volledig terug. Zijn wederwaardigheden als spion aldaar komen uitgebreid aan bod. De Stasi en de KGB spelen daarin een grote rol. Chantage en geweld worden niet geschuwd. De KGB-er Platov uit die tijd blijkt de grootste hedendaagse schurk in Rusland te zijn.

Intussen laat DG Alisja Calder op zeer vertrouwelijke basis haar jonge assistent Kenzi Kuipers onderzoek verrichten naar het lek. Deze Kuipers is wiskundige en briljant expert op digitaal terrein. Hij komt tot schokkende, volkomen ongeloofwaardig lijkende conclusies die hij pas na grondige verificatie aan Calder durft te presenteren.

John krijgt vervolgens concrete signalen over enkele waarlijk ongelooflijke vormen van verraad die hem geheel ongemerkt zijn overkomen. Zijn leven staat ineens totaal op zijn kop. Hoe kan hij dit nog ooit herstellen?

Goede wijn behoeft geen krans. Deze aloude zegswijze is van toepassing op de schrijfstijl van Charles den Tex. Met zijn kenmerkende kernachtige zinnen zonder opsmuk brengt de schrijver razendsnel de taferelen in beeld. De personages zijn levensecht en boeiend. De structuur van het verhaal met terugblikken naar de jaren tachtig in Dresden is gemakkelijk te volgen. De spanning rond wat er nu daadwerkelijk is gebeurd en nog steeds gebeurt wordt knap opgebouwd. De ontknoping van de plot zit vol verrassingen en is ragfijn geconstrueerd. Ook de meest doorgewinterde lezer ziet deze niet aankomen, en dat is een grote verdienste van Den Tex. Zoals ook onder meer in “Bot” het geval was, geeft Charles weer blijk van gedegen kennis van de meest moderne digitale technieken en mogelijkheden.

“De Repair Club” is een oorspronkelijke en zeer goede spionagethriller die vier flonkerende sterren verdient.

   

    

Reacties