Ilja Gort: Vrije vogels

De boeken van de veelzijdige Ilja Gort zijn zonder uitzondering zeer lezenswaardig. Op deze blog zijn er inmiddels zeven besproken. Zie voor de titels het onderdeel “boekenlijst”. De verhalen van Ilja zijn lichtvoetig en vol originele humor en hebben daardoor een hoge amusementswaarde. Maar ook het kwaliteitsniveau is constant hoog.

Met “Godendrank” (4*) en “Bed en breakfast” (4*) begon Gort aan een serie met belevenissen van het markante vanuit Amsterdam naar het platteland van Frankrijk geëmigreerde paar Abel en Angela op hun wijndomein Mas des Anges. Hun avonturen zijn werkelijk hilarisch, evenals de humor van Ilja.


In april 2022 verscheen “Vrije vogels”, het derde boek met Abel en Angela wederom in glanzende hoofdrollen. Ze zijn in hun woonplaats Soissant-sur-Cêze bevriend met burgemeester Jean-Claude Bobal en hebben daar een etentje. Diens vrouw heeft een kookmanie en zet de gasten een menu van verpletterende omvang voor.

“Indachtig de voorkeur van hun vegetarische gasten had zij de oranje reuzenvoetbal (CK: een enorme pompoen) gevuld met walnoten, wortels, broodkruim en dat vervolgens bedolven onder een volvette camembert. Na een uur in de oven had deze monsterachtige combinatie zich ontwikkeld tot een nietsontziend massavernietigingswapen.”

Dan komt een oude bekende politie-inspecteur Bonkers langs bij Abel om hem te waarschuwen voor de komst van Sjeng Schellekens aka De Kolonel uit het Brabantse Klundert. Deze leider van de criminele motorbende Gipsy Bandits heeft een rekening te vereffenen met Abel, en doet dat in het algemeen bepaaldelijk niet zachtzinnig.

En inderdaad komt Sjeng met zijn paranormaal begaafde echtgenote Kimberley met veel lawaai opdagen bij de poort van het wijndomein. Lijkt het in het begin meteen uit de hand te lopen, het verhaal neemt evenwel een drastische wending. Angela en Kimberley hebben al snel een klik en Abel en Sjeng gaan op de Harley Davidson van Sjeng de Pyreneeën in voor een bijzondere missie. Daarbij beleven zij vele avonturen en hachelijke momenten. 

De accountant van Sjeng met de symbolische naam Kaiser Ehrlich en een zwaar criminele bewoner van een klooster leveren daarin hun aandeel. De ontmoeting met de bijzondere ezel Plato brengt levensreddende momenten. Maar dat niet alleen: Plato blijkt net als zijn Griekse naamgenoot goed ingevoerd te zijn in de filosofie, getuige het volgende fragment.

“Ik weet het”, zei Plato, “Hongerlijden of dorst. Dat is allemaal niet fijn. Maar het ergste lijden is angst. Je moet je zien te bevrijden van je angst. Want het geheim van geluk is vrijheid. En het geheim van vrijheid is moed.”


En natuurlijk is er tegen het einde van het boek weer het prachtige type van mevrouw Fifi, de eigengereide, bejaarde scherpschutter. En niet te vergeten: de inmiddels legendarische eekhoorn Eekie is ook van de partij!


Ilja Gort heeft al vele malen bewezen over een sprankelende pen en een sterk ontwikkeld gevoel voor originele humor te beschikken. “Vrije vogels” is daar een volgend voorbeeld van. Het verhaal vol bizarre gebeurtenissen is opgesierd met mooie natuur- en sfeerbeschrijvingen. Met slechts enkele treffende woorden weet Gort de lezer snel de typisch Franse sferen en landschappen in te loodsen. 

Het verhaal is luchtig opgezet, maar kent ook diverse zware en minder zware maatschappelijke thema’s. Drugscriminaliteit, motorbendes, een loopje met sterrenrestaurants, de snobistische aanstellerij van wijnkenners, filosofie, en bizarre eetgewoontes zijn daar voorbeelden van.

“Vrije vogels” biedt elke lezer wat wils. Het is weliswaar onderdeel van een samenhangende heerlijke serie, maar het is probleemloos als standalone te lezen.

De nieuwe roman van Ilja Gort is –alweer- een zeer goed boek en krijgt vier glasheldere sterren.

 

Reacties