Gerard Nanne: Verzwegen

Gerard Nanne is een thrillerschrijver met een respectabele staat van dienst. Alhier zijn zes van zijn twintig tot dusverre verschenen boeken besproken. Laatstelijk was dat “De dochter van Maria Kalkman”. Diverse andere boeken van zijn hand besprak ik vóór de start van deze blog elders.


Op 18 juli 2022 kwam de negentiende thriller van Nanne uit getiteld “Verzwegen”.  In de korte proloog wordt gewag gemaakt van een heftige gebeurtenis in augustus 1997. Daarbij lijkt het erop dat het jonge meisje Betty in de duinen wordt omgebracht, omdat zij ongewenst getuige van iets laakbaars is. Daarna verplaatst het verhaal zich naar het heden.

De jonge journaliste Marga Oosthoek die voor het Lifestylemagazine werkt, heeft een relatie met de student Rolf Schuring. Bij een afspraak voor een interview met de bekende vrachtwagenchauffeur en thrillerauteur Auke van Drunen treft zij de man vermoord aan. Het immer aansprekende team rechercheurs met Jillian Blom, Felix Winner. Paula van Es en Sjoerd van Tongen neemt de zaak ter hand. Niet veel later verdwijnt Marga op een onverwacht moment en wordt dood teruggevonden. Al snel valt de verdenking door enkele onverklaarbare zaken op haar vriend Rolf. Is hier sprake van een tunnelvisie?

Bij het onderzoek komen interessante karakters in beeld. Zo is daar Peter Kaandorp die zich presenteert als een goede vriend van Auke en beweert dat de schrijver bezig was met een nieuw boek dat veel stof zou doen opwaaien. Tot verbazing van de rechercheurs weten uitgever Karin Breman, de hooghartige redactrice Astrid van Bedem en Aukes dochter Suzan die een sterke band met haar vader had, van niets. 

Sjoerd van Tongen begeeft zich intussen naar de geboorteplaats van Van Drunen, het dorpje Zeewijck. Daar raakt hij in gesprek met de charmante Hanneke Hogevorst die hem aan belangrijke informatie helpt.

“Soms zoek je naar iets dat er niet is en nooit is geweest, maar waarvan je alleen hoopt dat het er zal zijn.”

De ontknoping van het verhaal is uitermate verrassend. De plot is, zoals bij Nanne vaak, ragfijn gecomponeerd. De puzzelstukjes worden gedoseerd aangereikt en vormen uiteindelijk een geheel waarin alles klopt.

In het verhaal is ook aangename aandacht voor intrigerende privékwesties van de speurders, deze keer in het bijzonder van Jillian Blom en Sjoerd van Tongen.

Gerard Nanne is een voortreffelijke schrijver. Hij is bedreven in het gebruik van korte, kernachtige zinnen waarmee razendsnel de kern wordt geraakt. Zijn taalgebruik is rechtlijnig en sterk. De ontwikkeling van de personages gaat gestaag en is steeds boeiend. Overigens is het zeker mogelijk dit boek als standalone te lezen, ook al verdient het aanbeveling oudere boeken met het rechercheteam van Jillian eerst te lezen. De kwaliteit van de verhalen van Gerard Nanne is constant hoog. Bijna achteloos zijn er belangrijke thema’s in het verhaal verweven. Nanne schrijft dermate soepel en in heerlijk korte hoofdstukken dat het lezen gemakkelijk en weldadig aanvoelt.

Een kritische opmerking die overigens de waardering van het boek niet heeft beïnvloed, mag niet ontbreken. Het betreft de keuze van de afbeelding op de cover. Die is in mijn beleving een echte misser. Het zoetsappige plaatje zou niet misstaan op een feelgoodroman of een chicklit, maar past in het geheel niet bij het spannende verhaal van “Verzwegen”. Oppervlakkige potentiële lezers zullen niet snel geneigd zijn het boek op te pakken om verder te kijken. En dat is erg jammer. Want:

“Verzwegen” is alweer een zeer goed boek van Gerard Nanne en verdient vier heldere sterren.  

      

Reacties

 1. Helemaal met de recensent eens. Waarom niet nagedacht over een aansprekender omslag? Luiigheid of desinteresse van de uitgever? Jammer hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. You can't judge a book by the cover. Sommige aansprekende covers wekken verwachtingen die op geen enkele manier worden waargemaakt. Dan toch maar liever een aansprekende schrijver.

   Verwijderen
  2. Charles Kuijpers27 juli 2022 om 14:22

   Dat heb ik juist niet gedaan.

   Verwijderen

Een reactie posten